“Търговска лига” закъса с кредитите

Част от банковите сметки на дистрибутора са пред блокиране

Фирмата на Тихомир Каменов тъне в заеми от 1999 г. насам

Част от сметките на „Търговска лига“ в Булбанк може да бъдат блокирани. Това заяви пред „Стандарт“ източник от трезора. Евентуалният запор нямал връзка с поисканото обявяване на лигата в несъстоятелност от британския фармацевтичен концерн „Астра Зенека Ю Кей“, депозирано в съда през януари. От няколко месеца дистрибуторът на 33% от лекарствата в България имал затруднения с погасяването на кредитите си, които надхвърлят 50 милиона евро, добавят от Булбанк. Официално оттам не потвърдиха, но и не отрекоха да е налаган запор над някоя от сметките, позовавайки се на банковата тайна. „Нямаме запорирани сметки“, увери пред „Стандарт“ Таня Игнатова от „Търговска лига“.Според запознати с финансовото състояние на лигата причина за затрудненията й най-вероятно е погасяването на задължения към чужди банки. Дистрибуторът, който акумулира годишно 55 на сто от парите за лекарства на здравната каса и 15 млн. лв. за доставки на здравното министерство, стъпва в кредитен капан още преди години.

От 1999 г. фирмата постоянно тегли заеми, с които работи и погасява предишни задължения. През 2005 г. заемите на „Търговска лига“ към наши и швейцарски трезори са 50 млн. евро.

На 31 юли 2006 г. лигата тегли 50 млн. лева от Булбанк, като залага производствена линия, вземанията си по всички банкови сметки в лева и валута, както и лекарства за 17 млн. лв. Част от медикаментите са взети на консигнация или са вече продадени. От 9 февруари 2006 г. лигата има дълг и към „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД. Подписва договор за банкова гаранция за 895 854 лева, като залага настоящите и бъдещите вземания по сметката си в същата банка. Неволите на „Търговска лига“ започват през 1999 г., когато срещу фирмата започва разследване за неплатен ДДС за 1,5 млрд. неденоминирани лева. Скоро след това тръгва и проверка за укрити 62 млн. лв. между август 1995 г. и юли 1997 г. Съдебното дирене за ДДС-то не доказва престъпление, което дава криле на Тихомир Каменов. Той започва да строи завод за опаковка на лекарства „Чайка фарма“ във Варна.

На 25 август 2000 г. фабриката в морската столица е заложена срещу кредит от 1 022 584 евро. През юни 2001 г. Каменов тегли нов заем за 14 млн. лв., като залага 165 товарни и луксозни леки коли, чиято обща застрахователна стойност е 1 377 925 лв. Следващият кредит на лигата е от 18 юни 2002 г. за 24 млн. лв. Заложени са животоспасяващи лекарства за 17 млн. лв. През 2003 г. е заложена и веригата „Образцови аптеки“ за заем от 4 млн. лв.

На 15 юни 2005 г. фирмата тегли нов кредит за $15 000 и 40 000 евро при лихва 2% месечно, плюс още толкова за забавяне. Заложени са всички настоящи и бъдещи вземания на фирмата.

Разследване на НСБОП установи, че между 2002 и 2004 г. фирмата на Каменов е извършила 135 митнически нарушения. Най-често е прилагана схемата с фиктивни доставки на лекарства в складове под митнически контрол. Лекарствата ги няма в наличност, те обаче са влезли в страната и са продадени, установяват антимафиотите. „Икономиите“ на фирмата от това са за повече от 50 млн. лв.

Със скандала между „Търговска лига“ и британския фармацевтичен концерн „Астра Зенека Ю Кей“ вече се занимава прокуратурата, казаха от Съдебната палата.

Димитър Илиев

Божидар Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *