Продажбите на автомобили в Европа скочиха с близо 3% през октомври

Скандалът с фалшифицираните показания на вредните емисии на Volkswagen Group повлия негативно върху ръста на новите продажби в Европа през миналия месец и немският производител регистрира спад с 0,8%, докато индустрията като цяло бележи ръст от с 2,7%.

Регистрациите на нови леки автомобили на пазарите в ЕС и ЕАСТ се увеличиха до 1,14 милиона автомобила през минали месец, съобщи вчера Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA ).

Увеличението през октомври е за 26-ти пореден месец на растеж в региона, но с по-бавен темп в сравнение с предходните месеци, въпреки че числата през миналия месец са по-слаби в сравнение със същия месец на миналата година.

Продажбите на марката VW са паднали с 0,4% през миналия месец. Други масови марки в състава на групата също отбелязват спад през октомври, продажбите на Skoda са намалели с 2,9%, докато при Seat намалението е 11%. Въпреки това Audi бележи скок на продажбите с 3,5% и с 13% увеличение отбелязват продажбите на Porsche.

VW Group остава най-големият производител на автомобили в Европа с голяма разлика, но неговият пазарен дял е намалял до 25,2% от 26,1% година по-рано.

PSA/Peugeot-Citroen, вторият най-голям производител на автомобили в Европа, чийто пазарен дял от 10,5% е намалял с 1,5%, въпреки че увеличението с 2,3% на марката Peugeot не компенсира спада с 6,2% на Citroen.

Продажбите на Renault Group са се увеличили общо с 0,4% , при марката Renault ръстът е 0,9%, докато новите регистрации при Dacia са паднали с 3,8%.

Регистрациите на Ford са нараснали с 1,8%,, докато продажбите на съперника от General Motors – Opel/Vauxhall, са намалели с 2%.

Впечатляващ ръст от 70% отбелязват продажбите на марката Jeep, подпомагани от компактния кросоувър Renegade, което допринесе продажбите на Fiat Chrysler Automobiles да бъдат увеличени със 7,7%. Марката Fiat също отбелязва добър месец с ръст от 8,6%.

Сред азиатските марки, продажбите на Nissan са паднали с 4,1% , а продажбите на марката Toyota са намалели с 4,2%. Продажбите на Hyundai са се увеличили с 4,4%, а Kia върви нагоре с 8.4%.

Марката Mercedes-Benz отбелязва ръст с 11% през миналия месец, а марката BMW – с 13%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *