Фирма ще се регистрира най-много за два дни

Регистрацията на нова фирма вече ще отнема не повече от два дни. Това става възможно с влизането в сила на приетите през лятото промени в Закона за Търговския регистър, става ясно от съобщение на Агенцията по вписванията (АВ). Поправките бяха обнародвани на 17 юли, но предвиждаха 4-месечен период, в който ведомството да може да преструктурира дейността си, така че да изпълни новите изисквания.

В петък от АВ обявиха, че нужните функционалности в системата на Търговския регистър (ТР), с които регистрацията ще може да става и за ден, вече са внедрени. Според приетите законови промени агенцията се задължава да разглежда заявленията за вписване на първоначална регистрация до края на следващия работен ден от постъпването им. Произнасянето по постъпилите заявления също ще се извършва незабавно след разглеждането им.

До момента този тип заявления се разглеждаха заедно с всички останали (за вписвания, заличавания и обявявания на различни актове) по реда на тяхното постъпване и срокът беше 3 дни. Изключение се прави за заявленията за обявяване на годишните финансови отчети на компаниите, които също се разглеждат от служителите на АВ по реда на постъпването им, но отделно от останалите заявления.

Изключение от новите правила пък остават и случаите, в които на подателя на заявлението са дадени допълнителни указания – обикновено това се прави, ако в подадените документи има грешки или непълноти, които трябва да се поправят, преди да може да се извърши вписването.

До момента, когато агенцията издаваше на компаниите подобни указания за изправяне на несъответствия при вписванията на различни заявления, те се публикуваха по партидата на съответното дружество. С последните промени в закона и след внедряването на новите функционалности тези указания ще се изпращат и на електронната поща за контакт на компаниите, в случай че са посочили такава.

Приетите през лятото поправки предвиждат още Агенцията по вписванията да получи за осъществяването на функциите си и правото на безплатен достъп до регистъра на населението, поддържан от ГРАО – национална база данни „Население“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *