Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през юли

Продажбите на веригите за търговия на дребно в САЩ изненадващо се понижиха с 0,1% на месечна база през юли, след като записаха месечен ръст от 0,8% през юни и 0,5% през май. Данните на Бюрото за статистически изследвания показват, че оборотът на повечето магазини се понижава.
Икономистите очакваха индексът, който следи продажбите на дребно в страната, да се повиши с 0,8% на месечна база през юли. Потребителските разходи са много важен компонент от брутния вътрешен продукт на САЩ, защото те генерират около две трети от американската икономика.
През последните 12 месеца продажбите на дребно са се понижили с 8,3 на сто. Повечето категории, включени в индекса, отчитат спад, с изключение на веригите за продукти за грижа за здравето. Техните продажби са се повишили с 3,3% от началото на тази година, въпреки рецесията.
Основният индекс на продажбите на дребно, който изключва покупките на автомобили, отчита месечен спад от 0,6%. Това показва, че федералната програма за насърчаване на покупките на нови автомобили, известна като „Кеш за стари коли“, е имала положително влияние.
В рамките на тази програма всеки американец може да получи паричен бонус от държавата в размер до 4500 долара, ако рециклира своя стар автомобил и закупи нов, по-икономичен. Благодарение на нея продажбите на автомобили се повишават с 2,4% на месечна база през юли.
Наскоро американското правителство взе решение да увеличи средствата по тази програма с още 2 млрд. долара, след като голяма част от първоначално заделените 1 млрд. долара бяха похарчени. Това означава, че ефектът от програмата може да се усети много по-силно през август.
Икономистите очакваха основният индекс на продажбите на дребно да се повиши с 0,2% през юли спрямо юни, когато отчете месечен ръст от 0,5%. В сравнение с юли 2008 г. показателят се е понижил с 8,5 на сто, главно поради спада в продажбите на стоки с дълготрайна употреба.
Щатският долар продължи да поевтинява спрямо еврото след данните за неочаквания спад на продажбите на дребно. В резултат на това курсът EUR/USD успя да пробие нивото от 1,43 долара за евро и към 16:05 ч. българско време той се повиши до 1,4306 долара за евро.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *