Трайно безработните в САЩ намаляват до 6,2 млн. души

Броят на американците, които са получавали социални помощи за безработица поне две седмици, намаля до 6,2 млн. души за седмицата до 1 август. Това е със 141 хил. души по-малко спрямо предходната седмица и най-ниският брой на трайно безработните лица от април досега.
Четириседмичната средна стойност на показателя, която показва по-точно тенденциите на пазара на труда, защото елиминира случайните колебания, се понижи с близо 28 хил. за разглежданата седмица и достигна 6,26 млн. души, предаде Market Watch.
Междувременно броят на американците, които са подали за първи път молба за обезщетения при безработица, се повиши леко с 4 хил. до 558 хил. души за седмицата до 8 август. Икономистите очакваха броят им да намалее до 545 хил. спрямо първоначално обявените за предишната седмица 550 хил.
Четириседмичната средна стойност на първоначалните молби за помощи при безработица се повиши с 8500 до 565 хил. души.
Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че индексът на цените на вносните стоки се е понижил с 0,7% на месечна база през юли. В сравнение със същия месец на миналата година цените на вносните стоки са се понижили с рекордните 19,2 на сто.
Щатският долар се обезценява с 0,7% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Причина за това станаха данните за неочаквания ръст на немската и френската икономика през второто тримесечие и изненадващия спад на продажбите на дребно в САЩ през юли.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *