Европейският пазар отпразнува края на рецесията

Европейските фондови пазари се оцветиха в зелено в четвъртък, като инвеститорите купуваха най-вече акции от минния сектор. Пазарът реагира позитивно на данните за икономическия растеж в Германия и Франция, като надеждата, че рецесията трайно си е отишла повлия положително на голяма част от трейдърите.
Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 повиши стойността си с 0,8%, като достигна равнище от 230,48 пункта.
Влияние върху търговията оказаха и изявленията от Федералния резерв на САЩ от сряда, от които стана ясно, че централната банка на страната вижда признаци на икономическо възстановяване, както и че има намерение да разпредели останалата част от средствата по програмата си за изкупуване на държавни ценни книжа по плавен и равномерен начин, така че тази програма да приключи през октомври. По-рано се смяташе, че финансовият сектор ще има нужда от по-рязка намеса и че програмата ще свърши месец по-рано.
На следващия ден на Стария континент сред по-големите пазари най-значителен ръст отбеляза този на Германия, където DAX се повиши с около един процент до ниво от 5401 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 0,49% до 3524 пункта, а британският FTSE 100 добави 0,8% до 4755 пункта.
Миннодобивните компании, подпомогнати от очаквания, че търсенето на метали ще се увеличи с подобряването на икономическата среда, увеличиха стойността на акциите си. Книжата на швейцарския гигант Xstrata поскъпнаха с близо 6 на сто, а тези на индийския производител на мед и цинкVedanta Resources, листван на Лондонската борса, скочиха с 3,5 на сто.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *