Очакват задълбочаване на кризата в Източна Европа

Икономическата криза в Чехия, Унгария, Словакия и Румъния ще се задълбочи през второто тримесечие на годината и по този начин ще натовари допълнително бюджета на правителствата в Източна Европа. Това показва проучване сред икономисти, проведено от Bloomberg.
Високата безработица и спирането на ръста на заплатите, и дори тяхното понижение, ще ограничат потребителските разходи на домакинствата в тези страни. Това ще доведе до задълбочаване на спада на техния брутен вътрешен продукт през второто тримесечие.
Брутният вътрешен продукт на Унгария вероятно се е свил със 7,4% през последното тримесечие, а този на Румъния е отчел още по-силен спад от 8,8%. Анкетираните икономисти прогнозират, че икономиката на Словакия се е свила с 6,3%, а тази на Чехия – с 4,2% през второто тримесечие.
Официалните статистически данни за брутния вътрешен продукт на Унгария, Румъния и Словакия ще бъдат публикувани днес, докато тези за Чехия ще станат ясни в петък. И за четирите страни се очаква задълбочаване на икономическия спад спрямо първото тримесечие.
Кризата в бившите комунистически страни ще затрудни техните правителства, които трябва да се борят с нейните тежки последици, без обаче да нарушават ограниченията за размера на бюджетния дефицит, които са задължителни за страните от Европейския съюз.
Големите публични разходи и намаляването на данъчните приходи, принуди Румъния и Унгария да сключат споразумение за финансова помощ от Международния валутен фонд. Правителството в Чехия се намира под натиск да харчи повече за борба с безработицата преди изборите през октомври.
Бюджетният дефицит на Словакия вече надхвърли ограничението от 3% от брутния вътрешен продукт и страната получи предупреждение от Европейската комисия за това. Според анализаторите бюджетните дефицити ще се повишат през следващата година, когато безработицата ще достигне своя пик.
В началото на тази седмица анализ на УниКредит Груп за региона на Централна и Източна Европа нареди България сред най-бавно възстановяващите се от кризата страни. Очакваният спад на икономиката за 2010 г. е 3%, като единствено Латвия ни изпреварва по този показател.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *