Рецесията в Германия свърши, БВП се повиши с 0,3%

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия отчете изненадващ ръст през второто тримесечие на годината и по този начин сложи край на рецесията в страната, която започна през същото тримесечие на 2008 г. Добрата новина допълни вчерашното изявление на Федералния резерв, който изрази увереност, че американската икономика е започнала да се стабилизира.
Предварителните данни на Федералната статистическа служба в Германия разкриха, че икономиката на страната е отчела ръст от 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното, когато се сви с рекордните 3,5% на тримесечна база. Това е първото повишение на брутния вътрешен продукт на Германия от първото тримесечие на 2008 г. досега.
Икономистите очакваха немската икономика да отчете спад от 0,2% спрямо първите три месеца на годината. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. обаче БВП на страната се свива с 5,9%. Данните са съобразени със сезонните колебания и с броя на работните дни.
Разходите на домакинствата и правителството за крайно потребление, както и капиталовите разходи в строителството, оказват положително въздействие на брутния вътрешен продукт. Тъй като вносът намалява много по-рязко от износа, разликата помежду им също има положителен ефект върху ръста на БВП. Свиването на складовите запаси обаче има отрицателен ефект върху растежа.
Икономическите резултати през второто тримесечие на 2009 г. са постигнати от 40,2 млн. души, заети в отраслите на немската икономика. Това е с около 25. хил. души, или 0,1%, по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Подробните данни за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие ще бъдат публикувани след две седмици.
Еврото реагира на добрата новина със силен ръст спрямо щатския долар. Към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4261 щатски долара спрямо курс от 1,4216 преди данните за увеличаването на БВП на Германия.
От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,5% спрямо щатската валута.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *