Продажбите на построени жилища в САЩ спадат

Продажбите на построени жилища в САЩ спадат за четвърти пореден месец през юни и дори лекото повишаване на цените на жилищата не бе достатъчно, за да разсее опасенията, свързани със състоянието на жилищната индустрия в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Националната асоциация на посредниците за недвижими имоти съобщи, че продажбите на построени жилища са се понижили с 3,8 процента през юни до 5,75 милиона единици, според данни, отчитащи сезонни фактори. Това е най-бавният темп в продажбите на жилища през последните 4 години и половина, предаде БТА.

Средната цена на построено жилище се е вдигнала незначително до 230 300 долара (167 576 евро) през юни, отбелязвайки увеличение с 0,1 процент в сравнение с цените преди една година. Това е първото поскъпване на годишна основа за 11 месеца, но

анализаторите предупредиха, че ще бъдат необходими още месеци, за да се изясни дали спадащата тенденция при цените най-сетне се е стабилизирала.

Спадането на продажбите на жилища бе по-голямо, отколкото се очакваше и подчерта допълнително проблемите в жилищната индустрия, преживяваща най-силния си спад от 16 години. Председателят на управителния съвет на Управлението за федерален резерв Бен Бърнанке каза пред Конгреса миналата седмица, че очаква търсенето на жилища да се стабилизира и жилищната индустрия да се съживи през следващите месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *