Тази година е решаваща за туризма

Настоящата година е решаваща за българския туризъм, тъй като се наблюдава невиждана досега конкуренция в предлагането на легла и нездравословно понижаване на цените. Това каза пред журналисти Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.

Отчетено е 16 процента увеличение на приходите от туризма за първото шестмесечие на година, каза днес председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. С 30 процента се е увеличил и броят на туристите от Европейския съюз според предварителните данни на Националния статистически институт и Гранична полиция.

Според Крушкова сезонът е определящ за бъдещето на бранша, а проблемите, които трябва да бъдат решени, са огромната и продължаваща да нараства леглова база и роящият се брой на браншовите организации. По този повод Крушкова призова бранша да се обедини в конфедерация например.

Проблемите с регистрацията на туристическите обекти са следствие от подаването на непълни документи в агенцията, каза Крушкова и подчерта, че много обекти са влезли при тях тази година.

По данни на агенцията, някои общини, които по регламент са длъжни да подават справка за легловата база в агенцията, укриват частните собственици с цел да не се плаща таксата в туристическото ведомство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *