Проектът на Стивън Ло край Мусачево ще се финансира през борсата

Година след като придоби публичното дружество „Уелкъм холдингс“, хонконгският инвеститор от китайски произход Стивън Кит Синг Ло започва и процедура за набиране на капитал през борсата. Ло и неговата компания са инвеститори в мегапроекта за градски туризъм „Света София“ край софийското село Мусачево (повече за него в карето). Като част от проекта вече е придобито и голф игрището в Равно поле, което беше собственост на свързана с Красимир Гергов компания, а тече и процедура по покупка на общински и частни земи за проекта.

Смели намерения

Както самият проект, и намеренията на Ло за набиране на капитал са доста смели. От съобщение на борсата става ясно, че на 25 май започва процедурата по увеличението му с т.нар. варанти. Това са инструменти, които дават право, но не и задължение на притежателите им да запишат акции на компанията при определена цена. В случая са емитирани 1.375 млрд. варанта с емисионна цена 0.001 лв. – ако те се продадат, в касата на дружеството ще постъпят 1.375 млн. лв. Притежателят на всеки варант обаче ще може да запише една нова акция от капитала срещу 5 лв. в рамките на следващите 6 години. Теоретично това означава, че ако се упражнят и платят всички права по варантите, „Уелкъм холдингс“ може да набере 6.875 млрд. лв. В условията е записано, че минималният брой на варантите, които трябва да бъдат записани и платени, за да е успешна емисията, е 937.5 млн. Мениджър по емисията е инвестиционната компания Manе Capital.

Източник на „Капитал“, близък до инвеститора, заяви, че целият процес ще премине през няколко фази. При първата сегашните акционери ще запишат полагащите им се варанти – до вторник това означаваше, че 95% от тях трябваше да отидат при Ло, а останалите 5% при Иван Тодоров Иванов. Още в сряда обаче в търговията с акции на борсата настъпи активизиране и бяха изтъргувани 40 хил. книжа (при 50 хил. общ капитал). Сделките бяха на цени между 4.9 и 8 лв., като е твърде вероятно да става директно прехвърляне на книжа към нови инвеститори, които да финансират проекта в последствие.

Още преди година представители на бизнесмена от Хонконг обявиха в София, че преговарят с инвеститори от Китай, Малайзия, Хонконг и Сингапур. По информация на „Капитал“ интересът от тяхна страна остава. Това налага и упражняването на варантите да става на различни траншове през следващите 6 години. Не е изключено към проекта да се присъединят и български акционери с малки дялове в „Уелкъм холдингс“. Набирането на такава сума от българския пазар е непосилно за размерите му, затова и предварителната договорка за потенциални чужди инвеститори е ключова.

Стремеж за пълна прозрачност

Първоначалните намерения на Стивън Ло бяха в комплекса да се инвестират 1.5 млрд. евро или 3 млрд. лв. За да е успешно записването трябва да се наберат минимум 4.68 млрд. лв. (при 937.5 млн. варанта). Ако се наберат средства над необходимите за строителство и завършване на комплекса, остатъкът ще се използва за оборотен капитал за развитието му. По неофициална информация в него ще се привличат основно богати китайски туристи, които да купуват имоти в комплекса. Стивън Ло е оглеждал няколко чужди борси за набирането на капитал, но в крайна сметка е избрал българската заради по-ниските такси. Причината да се търси публичност е настояването на потенциалните му партньори за пълна прозрачност на проекта и финансирането му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *