Проект ще помага на предприемачите да засилят търговските си марки

„Създаването на силни български марки, съобразени с цялостна стратегия за националния имидж, може да осигури конкурентноспособността на българската икономиката през следващите 10 години“, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Павел Езекиев. „Основната цел на този проект е за пет години България да се превърне от икономика, основаваща се на инфраструктурни предприятия в икономика, основаваща се на предприемачеството“, каза Езекиев.

Проектът стартира в началото на 2005 г. по инициатива на БАИ и Българска информационна и инвестиционна мрежа. Първата фаза на този проект бе представена на 17 ноември. Проектът е стартиран с цел създаването на стратегия и насоки за разработване на цялостна брандинг политика на българската икономика. Същинското осъществяване на проекта се очаква да започне през пролетта на 2006 г.

По време на първата фаза са интервюирани 60 мениджъри на водещи български компании. Изследването е направено през юли тази година от международна консултантска компания – Bloom Consulting, която е специализирана в изграждането на брандове на национално ниво.

„Търсим начин да превърнем предприемаческите компании в България от 20% от БВП в момента в 80% от него след две-три години. Начинът това да стане е те да продават повече и да правят по-големи обороти, да са по-ефективни и по-устойчиви. Първата малка стъпка е да бъдат разпознати“, допълни още Езекиев.

Според него с този проект още през 2007 г. към брутния вътрешен продукт може да бъдат прибавени около 400 млн. евро – 110 млн. евро от повишаване на експорта, 250 млн. евро от увеличаване на преките чуждестранни инвестиции и 40-50 млн. евро от привличане на рисково финансиране.

Финансирането може да стане по два модела – единият чрез публично частно партньорство, вторият е само с частно финансиране. Възможно е да стане със създаване на специален фонд, който се концентрира върху четири или пет сектора и водещите марки в тези сектори. За осъществяването на проекта според Езекиев са необходими от порядъка на между три и пет милиона лева.

Езекиев допълни още, че през тази година се очаква чуждите инвестиции в страната да бъдат около 2,3-2,5 млрд. евро, а през следващата – около 2,5 млрд. евро.

Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *