Суровият петрол достигна петмесечен минимум

Цената на суровия петрол се понижи вчера до най-ниското си ниво от пет месеца насам на нюйоркската стокова борса, след като приключи деня с понижение от 1.55 долара до ниво от 56.33 долара за барел с доставка през декември.

Според анализатори цената на петрола е достигнала “дъно” преди активното настъпване на зимните месеци и оттук нататък е възможно да започне да поскъпва.

Метеоролози предричат студена и дълга зима в САЩ, най-големия световен потребител на петрол и петролни продукти, което ще доведе до поскъпване на отоплителното гориво и останалите енергийни продукти, според анализатори.

По време на азиатската борсова сесия цената на суровия петрол се повиши с 27 цента до ниво от 56.60 долара за барел с доставка през декември.

Цената на златото завърши вчера на най-високото си за последните 26 години ниво, след като се повиши със 7.8 долара до ниво от 486.9 долара за тройунция. По време на азиатската борсова сесия то добави нови 0.3 долара към стойността си до ниво от 487.20 долара за тройунция.

Анализатори прогнозират, че е възможно цената на златото да продължи да поскъпва и да бъде тествано психологическото ниво при 500 долара за тройунция.

Поскъпването на благородния метал стана реалност на фона на относително скъпия спрямо останалите основни валути долар. Еврото се търгува към момента при ниво малко над 1.1700 долара, след като през тази седмица се понижи до двугодишен минимум.

След вчерашния спад на петрола силен ръст регистрираха световните и особено азиатските индекси. Японският Nikkei 225 се повиши до нов петгодишен максимум, след като завърши днешния ден с ръст от 1.47% до ниво от 14 623.12 пункта, което бе най-високото му затваряне от декември 2000 г.

Повишение регистрираха и останалите азиатски индекси, като тайванският претеглен индекс добави 1.4% към стойността си до ниво малко над 6 100 пункта, а корейският KOSPI добави минималните 0.2% до 1 272.25 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *