Произвеждането на пари е икономически нерентабилно, смята Централната банка на Дания

Централната банка на Дания обяви решението си да спре производството на банкноти и монети заради нарастващия брой хора, които използват основно кредитните карти и смартфоните си за разплащания, пише TheLocal. Заради малката вероятност тенденцията да се промени банката обяви, че печатането на хартиени пари и сеченето на монети вече не е икономически обосновано.

„Въпреки че количеството кеш в циркулация продължава да е голямо, търсенето на хартиени банкноти и монети отбелязва спад през последните години“, съобщи банката.

До 2016 г. производството на парите ще бъде пренасочено към външен доставчик. По този начин финансовата институция ще спести около 14 милиона евро до 2020 г. Банката заяви, че ще продължи да бъде единственият орган, издаващ разрешително за производство на монети и банкноти, и ще запази експертния си опит в областта.

Освен с нарастващия брой алтернативни начини за плащане централната банка аргументира решението си и с по-ефективната циркулация на парите в икономиката и с по-високото качество на банкнотите и монетите, което им позволява да бъдат употребявани за по-дълго време.

Първите датски монети са изсечени преди повече от 1000 години. Възлагането на производството на материални пари на външен изпълнител ще доведе до закриването на Кралския монетен двор на Дания, създаден през XVI век. В момента Монетният двор е единствената институция в Дания, която сече националните монети, и е под ръководството на националната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *