Производствените цени спадат и през юни

След скромен ръст през миналия месец производствените цени през юни се задържат на равнището си от май, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 1.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.1%. В същото време в преработващата промишленост е отчетено увеличение – с 0.2%.

На годишна база обаче продължава поевтиняването – с 0.5 на сто спрямо юни 2013 г. Това се дължи на спада в добивната промишленост – с 6 на сто, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.2%. За година в преработващата промишленост е регистрирано увеличение – с 0.3%.

Най-голям годишен спад се наблюдава при цените на химичните продукти – с 8.4%, при производството на хранителни продукти – с 4.4%, и при производството на основни метали – с 3.3%.

Повишение спрямо юни миналата година статистиката отчита в преработващата промишленост. Така тютюневите изделия са поевтинели със 7.5%, в производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета цените са намалели с 5.3%, и тези в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 3.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *