Протестиращите: Кредиторите искат да откраднат богатството на гръцкия народ

Няколко хиляди демонстранти се събраха пред парламента в Атина снощи, за да протестират срещу мерките за икономии и да подкрепят лявото правителство на СИРИЗА.

Кабинетът на премиера Алексис Ципрас се намира в безизходно положение в преговорите на Гърция с международните й кредитори, предаде Ройтрес.

Според данни на полицията, цитирани от Франс прес, на централния площад „Синтагма“ в Атина са се събрали около 7000 души. Демонстрантите, които бяха основноподдръжници на управляващата партия СИРИЗА, организирани чрез социалните мрежи, призоваха да се сложи край на „саможертвите“.

„Аз съм тук, за да подкрепя правителството срещу кредиторите. Не искаме увеличаване на ДДС върху сметките за електричество и вода“, казва 53-годишният счетоводител Катерлис Ипократис.

„Кредиторите искат да откраднат богатството на гръцкия народ“.

Гръцката централна банка предупреди вчера, чеГърция може да бъде тласната към дефолти напускане на еврозоната, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите много скоро.

„Не мисля, че еврозоната може да си позволи излизане на Гърция, те също ще пострадат от това. Не мисля, че ще се случи“, казва 54-годишната домакиня Мавромати Аристеа.

Според в. „Катимерини“ не се очаква съществен напредък в преговорите между Гърция и кредиторите й наднешната среща на финансовите министри от Еврогрупатав Люксембург.

Фед: Има потенциал за сътресения

Ръководителката на Управлението за федерален резерв на САЩ Джанет Йелън предупреди, че ако не бъде преодолян блокажът между Гърция и нейните международни кредитори, това може да имаикономически ефекти с широк обхват, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Виждам потенциал за сътресения, които може да засегнат европейските икономически перспективи и световните финансови пазари“, заяви Йелън на пресконференция. Тя каза, че Гърция и нейните кредитори са изправени пред „трудни и важни решения“ и изрази надежда, че двете страни ще успеят да намерят начин да си сътрудничат.

„Това е много трудна ситуация“, добави Йелън.САЩ имат „много ограничена“ експозиция към гръцката икономика, но регионалните ефекти от възможно излизане на Гърция от еврозоната „несъмнено“ биха предизвикали отражения върху Съединените щати, „които биха засегнали нашите перспективи също“, посочи Джанет Йелън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *