Москов: 3 дни без кафе и цигари и ще имате здравни вноски

16,80 лв. е здравната вноска месечно. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари – ако си ги спестите за 3 дена, ще имате за здравни осигуровки

По този начин министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира критиките към приетите вчерав Закона за здравното осигуряване, цитиран от БГНЕС и БТА.

Според тях,здравноосигурителните права на гражданите, които сами се осигуряват, се прекъсват, в случай че не са внесли повече от 3 дължими месечни осигурителни вноски за период от 60 месеца. Досега този срок беше 36 месеца.

„Ако ми вменявате социална вина, приемете, че като човек искам да защитя всички хора, които независимо какво им дава системата, през годините са били коректни спрямо закона.Ако аз и вие сме се осигурявали всеки месец, то няма причина някой друг да не го е правил“, заяви Москов.

Той обясни, че предстои да бъде издадена наредба на Министерство на здравеопазването през октомври, която е свързана с основния и допълнителния пакет на заболяванията.

„Разделянето на 2пакетa на заболяванията не е свързано с икономии, а с политика, насочена към причинителите на лошите здравни показатели на населението“, каза министър Москов.

Той бе категоричен, че няма нищо непрозрачно, а хората трябва да имат бърз достъп до качествено лечение. Москов припомни, че в основния пакет влизат масовите заболявания, за които гражданите няма да доплащат и като здравноосигурени ще получат качествено лечение.

„Извеждането на някои заболявания за лечение в доболничната помощ ще спести разходи, тъй като една процедура, извършена в болничната помощ струва в пъти повече, отколкото в доболничната помощ“, каза здравният министър.

По думите му, допълнителният пакет няма да е свързан със задължително доплащане – в него ще влязат болестите с планов прием, като ще бъде даден краен срок, в който даденото заболяване може да бъде излекувано.

„Сменят се шефове на банки, което е обичайно, но като се смени директор на болница изведнъж представлява държавен въпрос. Нямам една причина за тази смяна, а 7 млн. и всички бяха в КТБ“, заключи Москов.

За кадровите промени в бившата Окръжна болница стана ясно още в края на март. Причината е, че лечебното заведение е държало 25 % -КТБ, което е нарушение на нормативен акт на Министерство на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *