Развиваме туризъм с Португалия

България и Португалия предвиждат да развиват съвместно туризма и да си сътрудничат в хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, технологиите и комуникациите.

Това са сферите, в които има най-голям потенциал за партньорство между двете страни, обяви португалският министър на икономиката Антонио Пиреш де Лима. Той се срещна с българския си колега Божидар Лукарски. Заедно с португалския президент тримата участваха в съвместен бизнес форум.

„Търговско-икономическите връзки между България и Португалия имат голям потенциал за развитие”, категоричен беше Лукарски. Той изтъкна още, че през последните десет години се наблюдава ръст на стокообмена между двете държави. „За периода 2007-2012 г. той е нараснал над 6 пъти“, подчерта министърът.

И уточни, че през 2014 г. двустранната търговия е надхвърлила 158 млн. евро. „За първите три месеца на 2015 г. стокообменът нараства с 19,4 процента и достига 36,3 млн. евро”, каза още Лукарски. Той допълни, че износът се е увеличил два пъти в сравнение със същия период на 2014 г. и е в размер на 29,2 млн. евро.

Привлечените от Португалия инвестиции в периода 1996-2014 г. са скромни – около 26 млн. евро. Те са насочени основно в производство на коркови изделия, винарство и др. Лукарски посочи още, че португалски компании могат да кандидатстват по одобрената оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *