”Протестна мрежа” показа изхвърлени документи за КТБ

„Протестна мрежа“ публикува снимки на част от документите, свързани с КТБ, които бяха намерени нарязани и изхвърлени на боклука пред Столичното следствие.Преди дни, след като нарязаните книжа бяха намерени в контейнери, от организацията съобщиха, че част от тяч са спасени от гражданин.

Днес под заглавие „КОЙ лъже в прокуратурата: Оригинални документи, лични данни и описи за КТБ в боклука на следствието“ от „Протестна мрежа“ съобщиха:“Въпрекиопитите на главния прокурор Цацаров да неглижирапроблема с изхвърлените документи, истината започва да излиза. От имейла, по който получихме първите снимки на спасените документи, получихме и първите сканирани части от тях“.

Сотир Цацаров заяви, че няма нито едно унищожено доказателство, в контейнера били хвърляни копия, а оригиналите са в съда.От организацията уточняват, че полученото е са само едрите парчета от намерените документи, като изпращачът, който предпочитал да не бъде назоваван, ги е информирал, че се работи ипо сглобяването на тези, унищожени с шредер.

Измежду изпратените документи и части от тях има такива с оригинални подписи на няколко следователи, като се четат имената на Цеков, Вълчов и Станоев. Има и множество документи с неунищожени лични данни, което е грубо нарушение на всички правила за опазването им.

В изцяло запазен изхвърлен документ има описи на приложени документи и другиматериали (флашки, дискове и т.н.) по делото КТБ, за което Цацаров отрече да е изхвърляна каквато и да е документация.

Любопитен документ е разпечатка от обявен конкурс за атестация на прокурори и следователи с ръчно нанесени бройки до всяка позиция, уточняват от „Протестна мрежа“.

„Така скоро ще стане ясно какво е било унищожавано през уикенда след разкритията на следовател Бойко Атанасов, че в следствието има „шпицкоманда“, която работи по дела с политическо значение под ръководството на главния прокурор“,допълват от организацията.

Днес Етичната комисия при ВССизслушва Атанасов.На изслушването присъстват и други магистрати, които в петък излязоха с обща позиция, че неговите твърдения са „неверни“.

„Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци“, заявиха в писмото си 26 прокурори и следователи, цитирайки определението за „шпицкоманда“ от Уикипедия.

Всички твърдения на следовател Бойко Атанасовще бъдат предложени на обективна проверка, коментира преди изслушването председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров. В началото на своето заседание Комисията взе решение да то да се проведе публично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *