Професионално почистване – вълшебна ниша във време на криза

С невижданите от Великата депресия насам нива на безработица, много хора предпочитат да прибегнат към франчайзинга, за да поемат контрол над живота си, като започнат собствен бизнес.

Сега повече от всякога е видно, че някои бизнес идеи, свързани с неприятното почистване, продължават да процъфтяват напук на кризата, съобщава Ройтерс.
Доста често тайната към откриването на вълшебната ниша по време на рецесия е фокусирането върху „мръсната работа”, за която на хората обикновено дори не и им минава през ума, когато обмислят различни бизнес идеи.
Бизнесът с професионално почистване не само носи големи маржове на печалба, силно и последователно търсене и минимална конкуренция, но е и сигурна рецепта за успех в какъвто и да е бизнес климат.
Най-хубавото от цялата история е, че много от тези занимания могат да се предлагат чрез изграждане на мрежа от франчайзингополучатели. Реално собственикът на франчайзинга не предлага услугите, а само наема хората, които ще вършат истинската работа и обикновено се фокусира върху маркетинга, свързан с бизнеса, вместо да облича работни дрехи.
Ето някои интересни предложения за стартиране на „мръсен бизнес”:
Услуги по възстановяване след бедствия или инциденти: Този вид бизнес е вечният любимец поради две причини. Първо, типовете проблеми, които засяга, не се влияят от това дали има криза или не. Пожари, които причиняват значителни щети; спукани тръби, които наводняват мазетата; канали, които се връщат обратно в къщите под каквато и да е форма на икономически цикъл. Година след година тези събития осигуряват постоянен поток от работа за компаниите, които се занимават с възстановителни дейности. Второ, разходите по възстановителната работа почти винаги се заплащат от застрахователните компании. Може и да не е привлекателно да се занимавате с подобни бедствия, но затова пък е доста рентабилно.
Почистване на канали: Типичната къща или търговска сграда имат множество тръби. Дали целта им е да изместват въздуха с цел затопляне и охлаждане, да служат за отвод, тези тръби са магнити за прах, мръсотия и дори мъртви твари. Те имат нужда от редовно почистване, за да се подобрява качеството на въздуха и да се преборват замърсителите и алергените, които се натрупват в системите. Въпреки че екипировката за правилното изпълнение на тази работа не е особено скъпа, за предпочитане е инвестирането в заниманието отколкото самото му изпълнение. Най-хубавото от всичко е, че е много лесно поддържането на повтарящ се поток от доходи в този бизнес чрез свиване за периодична поддръжка след първоначално дълбоко почистване. Може да звучи глупаво, но измежду мръсотията на тези тръби могат да се открият много пари.
Почистване на заведения: Типичният бар или ресторант има дузина служители, като започнем от готвачи през сервитьори, бармани до мениджъри, и никой от тях не иска да има нещо общо с чистенето на обществените помещения. Въпреки всичко, това е работа, която трябва да бъде правена редовно, поневеднъж дневно. Освен почистване, този бизнес предлага и допълнителни услуги като осигуряване устройства за отстраняване на неприятната миризма и поддържането на инвентар от необходими провизии. Това е една от онези услуги, където можете да се сдобиете с клиенти за цял живот, ако си вършите добре работата, защото взимането на решенията е свързано с мисълта никога повече да не мислите за техните тоалетни.
Почистване на офис и търговски помещения: Всички търговски офис сгради трябва да бъдат почиствани редовно, а собствениците обикновено сключват договори за тези услуги направо за цялата сграда. Има вариант и за фантастичен шанс за майсторски лиценз за франчайзинг, който да сключи договор за почистване на цял град или държава. Почистването обикновено е бързо и лесно за изпълнение, а парите за предлагането на услугата могат да бъдат доста примамливи.
Това са само малка част от примерите за „мръсна работа”, която може да се превърне в сладък успех за онези предприемчиви хора, които искат да открият надеждна и солидна възможност в тежките времена, които преживяваме.
Най-добрият начин да се избере измежду тези възможности и да се открият най-добрите от тях е консултацията със специалист, който да ви насочи в правилната посока. Опитните професионалисти работят ежедневно и активно на пазара за франчайзинг и обикновено имат добра представа кои сектори и индустрии се справят най-добре. Те не могат да направят необходимите усилия или да взимат решения вместо вас, но услугите им са безплатни и често могат да ви спестят време, като стеснят границите на търсенето ви.
Независимо от това как избирате компаниите, с които искате да се занимавате, е необходимо да направите внимателно проучване. В тези тежки времена това включва разговарянето със значителен брой съществуващи франчайзинги, за да се потвърдите впечатленията си преди да вземете окончателното решение за която и да е възможност за франчайзинг. Отделете необходимото време, за да се уверите, че сте открили франчйзинга, който разцъфтява през трудни времена и ще бъдете един от малкото, които са доволни от икономиката през следващите няколко години на възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *