Процъфтяването на криптоиндустрията във Великобритания при регулаторни сътресения

Както в индустрията, така и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак виждат възможности в крипто сектора. Въпреки разклащането на тази област в САЩ, някои членове на британската крипто индустрия остават оптимисти и вярват, че Обединеното кралство може да се възползва от регулаторните предизвикателства.

Министър-председателят Риши Сунак е голям поддръжник на крипто, откакто пое поста си през октомври миналата година. Той изразява ентусиазъм спрямо технологията, дори по време на мандата си като министър на финансите при Борис Джонсън. Прокрипто позицията на Сунак е добре приета от индустрията.

Сунак вече очертава плановете си за утвърждаване на Обединеното кралство като глобален крипто център, с цел привличане на нови предприятия и възможности за работа в страната. Визията му спечели внимание и подкрепа от различни среди, включително от Саймън Дженингс, изпълнителен директор на Британския бизнес съвет за крипто активи, който смята, че Обединеното кралство може да се възползва от инвестиции, създаване на работни места, данъчни приходи и разработване на иновативни продукти и услуги.

Зараждащата се крипто индустрия в Обединеното кралство, в съчетание с гъвкавостта при създаването на регулаторната рамка, подхранва оптимизма на компаниите. Темата за Брекзит, която е често коментирана и предизвикала много спорове, обедини блокчейн общността.

Напускането на Европейския съюз позволи на Обединеното кралство да очертае своя собствен регулаторен курс и много членове на индустрията виждат това като предимство.

Макар че има някои области, в които подходът на Обединеното кралство към криптовалутите може да изглежда различен от този в други държави, общите настроения в индустрията остават положителни.

В неотдавнашен доклад на комисията по финанси бяха направени няколко предложения за регулиране на потребителската търговия с необезпечени криптовалути, като бяха направени паралели с регулациите на хазарта. Въпреки че Министерството на финансите отхвърли това предложение, Британският бизнес съвет за криптоактиви смята, че статутът на Обединеното кралство като финансов епицентър на Европа, съчетан с интеграцията на крипто, значително ще подобри позицията на страната.

Подкрепата към крипто индустрията се простира извън националното правителство, като местните депутати също подпомагат компаниите в техния растеж.

Като водещ финансов център, Лондон е разглеждан оптимистично от мнозина и често се класира като най-добрия крипто център в света. За 2022 г. секторът на финансовите и професионалните услуги в Обединеното кралство генерира значителен търговски излишък от £64 милиарда, който е най-високият в световен мащаб. Освен това британските технологични компании привлякоха значителни инвестиции в размер на £24 милиарда, надминавайки комбинираната инвестиция на Франция и Германия.

Според Джо Дейвид, главен изпълнителен директор на Myna, крипто счетоводна компания, Европейският съюз изостава поради бавния темп на рационализиране на нормативната си уредба през последните четири десетилетия.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *