Путин: България има беззъба позиция за Южен поток

Руският президент Владимир Путин е удивен от беззъбата позиция на българското правителство по „Южен поток”, противоречаща с интересите на страната, съобщава БГНЕС. „Изумен съм от позицията на българското ръководство. Напълно неразбираемо е по какви съображения се пренебрегват националните интереси”, заяви руският президент.

„Ние влагаме 3 млрд. евро в проекта, в строителството, в работни места, заплати, доходи във всички нива от бюджета и още 400 млн. евро всяка година просто от транзит”, добави Путин по време на ежегодната си среща с журналисти в Москва. “Първоначално Европейският парламент взе решение, че този проект не отговаря на интересите на Европейския съюз. След това ЕК поиска от България да прекрати подготвителните въпроси, а след това изведнъж холандският регулатор взе решение да ни даде разрешение за започване на строителството по дъното на Черно море.

Как да започнем изграждането на морската отсечка, да потопим милиарди евро за това, а след това като достигнем до българския бряг да си останем до там?“, добави Путин. На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че при тези условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. На свой ред, ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че газопроводът „Южен поток“ вече не е актуален. През декември 2014 г. италианската Saipem, влизащи в групата на ЕНИ – италианския партньор на „Газпром“, бяха уведомени за спирането на проекта. „Южен поток“ с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ трябваше да осигури стабилни доставки на руско синьо гориво за Централна и Южна Европа. Цената на тръбата бе около 15.5 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *