ПФ предложи Григорий Вазов за управител на БНБ

ПГ на Патриотичния фронт предлага Григорий Вазов за управител на Българска народна банка.Това беше обявено на брифинг в парламента от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Човек с безспорен авторитет, автор на редица книги и учебници. Известен и уважаван заради своите принципи и морал”, аргументира предложението си Валери Симеонов, цитиран от „Фокус“.

Доц. д-р Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Той започва академичната си кариера през 1976 година като асистент в катедра „Финанси и кредит” на СА „Д.Ценов” – Свищов. Изпълнява длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.

От 1991-1994 заема постовете съветник на министъра и зам.-министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

Досега единственият официално номиниран кандидат за управител на БНБ е доведеният от чужбина /както Симеон Дянков/ и пак предложен от ГЕРБ Димитър Радев. Той проведе срещи с всички парламентарни групи, където изложи своите идеи.

Вчера от ДБГ предложиха за шеф на БНБ финансиста Бисер Манолов. Кандидатурата му обаче трябва да бъде одобрена от целия РБ.

Новият управител на БНБ ще се избира с явно гласуване от депутатите чрез компютризираната система на парламента. Няма да може само един депутат да предлага.

Ако има няколко претенденти за поста, гласуването ще е по азбучен ред на собствените им имена – това реши парламентът с одобрените условия и ред за номинациите за ръководител на централния трезор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *