Молдова е пред фалит, след като 1 млрд. долара изчезнаха от банките

Молдовският премиер Кирил Габурич предупреди, че страната му е пред фалит. В основата на финансовите сътресения стои т.нар. „кражба на столетието“ – банковият скандал с изчезналия един милиард долара.

Премиерът Кирил Габурич обвинява молдовските политици, че са го оставили да се оправя сам с финансовите проблеми на страната. И твърди, че без споразумение с МВФ фалитът на Молдова е неизбежен. Само че МВФ обвързва постигането на споразумение със следното условие: да бъде разплетен случаят с трите банки, замесени в скандала с изчезналия един милиард долара – Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank.

Следващата мисия на МВФ ще пристигне в молдовската столица на 15 юни – ден след местните избори в страната. Редица представители на управляващите партии категорично отказват да се съгласят със затварянето на трите банки. Но не само тези банки са проблем за страната, не спира да повтаря молдовският премиер – огромни проблеми създават също ширещата се корупция и кризата като цяло. В отворено писмо до държавния глава и до парламента на страната Габурич поиска незабавните оставки на управителя на Националната банка и на главния прокурор. Премиерът ги обвинява в „неадекватно и твърде съмнително“ поведение в банковия скандал и заплаши, че ако до месец двамата не се оттеглят, той ще напусне премиерския пост.

В отговор председателят на парламента Андриан Канду обвини премиера, че поставял ултиматум на държавното ръководство, а това било противоконституционен акт. „Нямах друг избор. Все някак трябваше да предупредя за рисковете, които произтичат от евентуален провал на преговорите с МВФ“, заявява на свой ред молдовският премиер и добавя: „Предстоят местни избори и всички политици са в предизборна кампания. Оставили са ме сам да подготвям разговорите с МВФ. И нито прокуратурата, нито Националната банка предприемат някакви стъпки“, казва Габурич видимо ядосан.

Представител на финансовата комисия в парламента междувременно изрази съмнения за нередности в още три банки и призова Националната банка да провери всички кредитни институции в страната. Подозренията на депутата са насочени към Moldindconbank, Moldova-Agroindbank и Victoriabank.

В същото време финансови експерти от Кишинев изброяват последиците от евентуален държавен банкрут – масови уволнения и невъзможност да се изплащат заплати и пенсии. Застрашено е и подписаното през миналата година Споразумение за асоцииране с ЕС. То дава на Молдова три години срок да реформира редица сектори и да синхронизира законодателството си, включително в банковото дело. „Всичко това е сега под въпрос, ако продължим да блокираме разговорите с МВФ“, предупреждава бившият финансов министър на страната Михай Маноле. В интервю за Дойче Веле той посочва и други негативни последици от евентуален държавен банкрут – взрив на бедността и срив на търговията.

През тази година външният дълг на Република Молдова може да достигне 100 процента от БВП. Миналия месец МВФ ревизира прогнозата си за икономическия ръст в страната от 3,5 на 2,5 процента за тази година. В същото време държавните дългове ще се увеличат с 52 процента и ще достигнат 48% от БВП – рекорд в цяла Средна и Югоизточна Европа.

Преди две години МВФ прекъсна отношенията си с Република Молдова, след като правителството в Кишинев отказа да изпълни договореностите си с фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *