Пхенян залял света с долари ментета

Спецотдел набира милиарди за охолен живот на севернокорейския лидер

Лондон. Пхенян е залял света с фалшиви US долари, разкри вестник „Таймс“. Те са част от дейността на спецзвено, което осигурява охолен живот на севернокорейския диктатор Ким Чен Ир и семейството му. US спецове са засекли криминална мрежа, чийто мозък е „Отдел 39“ – клетка от режима в КНДР.

„Отдел 39“ ръководел фалшифициране на долари, продажби на оръжия, контрабанда на амфетамини и цигари. Така били натрупани над $5 млрд. активи на Пхенян в чужбина. А в Пхенян от нелегалния бизнес влизат годишно поне $500 млн. Милиарди се изпирали през бившата португалска колония Макао.

Пхенян е успял да разпространи в целия свят неустановен брой брилянтно изработени 100-доларови банкноти менте, с което успява да заобиколи наложения от САЩ през 2005 г. запор върху сметки на режима в две банки в Макао и други в Китай.

През януари по-големият от двата сина на Ким Чен Ир – Ким Чон Нам, бе засечен да пръска пари в лъскави казина и ресторанти в новия световен рай на хазарта. Според US детективите той е бил там да надзирава бащините милиони.

Вашингтон не разгласява разкритието си, за да не обрече на провал преговорите с КНДР за ядрената програма, отбелязва „Таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *