Първанов: Няма да се върна в БСП

Повече нищо не мога да постигна като партиен лидер. Това каза по бТВ президентът Георги Първанов, цитиран от „Фокус“.
Няма да се върна, защото има ново поколение лидери в БСП, които не са на първа линия – каза Първанов. БСП не е в кондиция, каза Първанов. По отношение на енергийната политика на страната Първанов каза за новия кабинет, че са били неподготвени за разговорите с нашите партньори. Какво става с големите енергийни проекти – те са в процес на замразяване, те са на трупчета – каза Първанов. Моята амбиция беше България да запази и развие мястото си на енергиен център, а не да върви към периферията на енергийния пазар, както се очертава – каза Първанов.
На въпрос дали Първанов и Доган стоят зад създаването на партия „Лидер”, Първанов каза – „има нещо странно в това министърът на вътрешните работи да твърди, че има информация”. Тя трябва да е оперативна, не може да е от жълти вестници. Не е работа на министъра на вътрешните работи да размахва подобен тип информация.
Ако аз искам да направя партия, да реализирам политически проект, вярвайте ми – ще изляза с лицето и с името си, няма да се скрия зад никой друг. Министърът на вътрешните работи вместо да събира информация за президента, да направи това за босовете на организираната престъпност – каза Георги Първанов.
На въпрос какво ще правите след две години и половина, Първанов каза – за един политик и човек като мен – 20 години в политиката, има и други начини на реализация.Президентът подчерта, че няма да се върне в БСП и е обещал това преди осем години.
Дебатът, който се разви, категорично отхвърли претенциите за импийчмънт – това каза още Първанов. Правни основания за импийчмънт няма, каза Първанов. Президентът отхвърли думата „война” за отношенията между него и министър-председателя. Нормално е да има дебат, нормално е да има полемика. Аз се стремя да предлагам политически теми за дебата – енергийна стратегия, икономическа политика – посочи Първанов. Съзирам един стремеж натискът към президентската институция да се персонализира с въпроси, които не засягат самата институция – каза Първанов. Имаме принципни различия с министър-председателя. Например – по начина за излизане от кризата, каза той. Представях си бюджета като бюджет, който стимулира производството, респективно потреблението, както правят в Европа. Техният бюджет не е по-добър от нашия, но те инвестират в тези сфери. За мен е много важно да се разбере причината за това състояние, в което сме в момента. Сигурно има наследство, но големият проблем е несъбираемостта на приходите. Оттук идват допълнителни дупки. Смятам, за особено важно това, че се отлагат прекалено много плащания – плащания към фирмите, обществените поръчки, които са реализирани. Те ще се отчетат в един момент, но това води до фалити на фирми, ще води до освобождване на работна ръка и ще засили кризата.
Сега е време за друга политика, кризата затвори европейските пазари, намирам решения навън – каза Първанов. Нека министърът да сметне колко ми струва визитата в Азербайджан, в сравнение с това, което преди няколко дни подписа колегата му – проекта за транспорт на компресиран газ от Азербайджан до нашия бряг,каза Първанов като имаше предвид подписа наТрайчо Трайчовпод споразумението с Азербайджан за пренос и доставка на природен газ. На въпрос за волейболните мачове, Първанов каза „посещението на волейболния мач съм си го платил от джоба и това беше разгласено до медиите”. За визитите в чужбина Първанов каза още – да не забравяме, че за последната визита в Австралия имаше и трима министри. Намирам за известно двуличие да пращаш половината кабинет на тези посещения и после да правиш такива коментари, каза президента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *