Първанов: Подкрепям антикризисните мерки, но не и бодряческите прогнози

На специална пресконференция днес по обяд, предавана директно от БНТ 1, президентът ГеоргиПърванов, заяви, че няма да приеме обезличаването на президетската институция. Държавният глава каза това в коментар на неуспелия опит в парламента за неговото отстраняване от длъжност.
Позоваването на член 32 от Конституцията е крайно неуместно, защото в разговора с вицепремиера Симеон Дянков няма нито едно обстоятелство, свързано с личния му живот, каза Първанов по повод обвиненията срещу него за публикуваната стенограма на разговора между двамата.
Държавният глава принципно подкрепи антикризисните мерки на правителството, но изрази съмнение дали те ще са достатъчни. Според Първанов премиерът Бойко Борисов не се справя в битката с кризата и може да се наложи актуализация на бюджета през лятото:“Аз подкрепям пакета от антикризисни мерки, но мога да призная, че премиерът Борисов видно не се справя в битката с кризата. Икономическият екип излъчва непрекъснато противоречиви, взаимно изключващи се сигнали. На практика бяха загубени осем месеца за ефективно противодействие срещу кризисните процеси. И това е така, защото кабинетът се осланяше на прекалено оптимистичните, да не кажа бодряческите прогнози, направени от финансовия министър.“
Президентътнарече отношенията между ГЕРБ и РЗС семейни скандали. Така Първанов коментира отказа на РЗС да подкрепи искането на неговото отстраняване от длъжност: „Аз не знам г-н Яне Янев да е по-агресивен към някого, отколкото към мен от много оценки, които са прозвучали и след формирането на новия кабинет и преди това. Защо и как не се разбраха – това са някакви семейни скандали.“

По отношение наопититеда го обвиняват за защита на руските интереси в България, държавният глава нарече това „избиване на стари комплекси“, защото същите тези хора навремето сасе страхували дакритикуватоткрито Съветския съюз и сега изведнъж се обявяватпротив Русия, като забравят, че това са две съвсем различни държави.
Колкото за публикуването на някои други стенограми от разговори, воденив президенството, той увери, че и това ще стане,но след като поутихнат малко страстите. И стига това дане касае класифицирана информация или пък дипломатически тайни, които могат да засегнат и друга държава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *