Първите промени в Изборния кодекс са за книгата на абсурдите

Дебатите при първото четене по 14-те законопроекта за промени в Изборния кодекс (ИК) в парламентарната правна комисия се превърнаха в поредното ярко доказателство за безпринципност и задкулисни договорки. След тричасово заседание народните представители направиха вота задължителен, което доведе до приемане на абсурдни наказания за отказалите да се подчинят, като спиране на социални помощи и отпадане на несъществуващи поощрения за участниците в изборите.

Ходенето до урните под строй бе идея на Патриотичния фронт и „Атака“, но проектът на Волен Сидеров отпадна заради изискването за образователен ценз. Преди 2 г. задължителното гласуване, предложено от ГЕРБ, бе отхвърлено заради противоречие с конституцията, според която вотът е право, а не задължение. Сега обаче предишните противници от БСП се въздържаха, а представителите на ДПС обещаха да се обърнат към КС, ако промяната мине в пленарната зала. Без възражения бе прието и предложението на Валери Симеонов глобата за отказ от участие в избори за работещите българи да е 50 лв., а социално слабите да бъдат лишавани от помощи за срок от три месеца. Изключение се допуска само за хората с трайни увреждания и за избирателите над 80 г. Санкцията към социално слабите ще се налага с мотивирана заповед на кмета, уточняват фронтоваците. Още по-смехотворен е текстът, че ако „нарушителят“ не може да бъде намерен на адреса му до три пъти, заповедта ще бъде сложена на „подходящо място“ в общината.

Като мярка срещу търговията с вот бе прието и друга абсурдна идея на ПФ – по време на кампания да се забрани раздаването на „подаръци, награди и др., с изключение на знамена, печатни и агитациионни материали с пазарна стойност до 2 лв.“ Не стана ясно обаче кой ще следи и наказва за неспазването на тази забрана.

Скоростното гласуване на измененията накара ДПС се усъмни, че ГЕРБ и патриотите играят заедно и че на по-късен етап задължителният вот може да отпадне за сметка на други предложения на Симеонов в ИК. Свилен Иванов от ГЕРБ косвено потвърди предположението на ДПС – според него в законопроекта на ПФ има и други предложения, освен задължителния вот. Депутатите се съгласиха с ПФ за вдигане на преференциалния праг за попадане в общинските съвети до 50 на сто от общинската избирателна квота.

Без дебат и без проблем се промуши и премахването на 7-процентния преференциален праг за влизане в общинските съвети, предложено от ДПС. То предвижда „преференциите за отделните кандидати да са валидни, ако броят на гласовете за кандидата е не по-малко от общинската избирателна квота“. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) уведоми присъстващите, че неговата група също предлага редакция на въпросния текст, предвиждаща прагът от „не по-малко от 7 на сто“ да се изчислява на база подадения вот за съответната листа, а не от общинската избирателна квота. След това обаче Кирилов натърти, че идеята на ДПС също заслужава внимание. Движението получи подкрепа от ГЕРБ, БСП, ПФ, АБВ и БДЦ.

––-ПОДХОД

Водещият на заседанието Данаил Кирилов предложи нестандартен дневен ред, при който законопроектите не бяха обсъждани поотделно, а депутатите имаха право да говорят по теми, по които решат. Така голяма част от времето мина в спорове между ДПС и ПФ дали да се отмени забраната за водене на агитация на чужд език. Предложението дойде от движението и от независимия Георги Кадиев, който предвиди и „едновременен превод на български език“. След бурни дебати и двата законопроекта бяха отхвърлени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *