Първият от години ирански петрол е доставен в Европа

В неделя танкерът „Монте Толедо” достави в нефтохимически завод край испанския град Алхесирас един милион барела суров ирански петрол, съобщи Блумбърг. Пътят на 275-метровия кораб до рафинерията недалеч от Гибралтар беше изминат без проблеми точно за 17 дни, но подготовката му отне четири години, коментира агенцията.

Това беше първата доставка на ирански петрол в Европа след средата на 2012 г., когато Брюксел наложи петролно ембарго, упражнявайки над Техеран натиск да прекрати ядрената си програма.

Забраната беше вдигната през януари като част от по-широка договореност, сложила край на почти цяло десетилетие международни санкции

Други кораби с ирански суров петрол са на път, съобщи Блумбърг. През февруари в Иран са натоварени 29 танкера, като три от тях плават за Европа. Те и „Монте Толедо” са авангардът на завръщането на Иран на европейския петролен пазар.

Преди ембаргото Европа внасяше средно около 400 000 барела ирански петрол на ден по данни на Международната агенция по енергетика.

Ако всичко върви както е планирано, Иран ще засили нефтодобива до 3,6 милиона барела на ден, както беше през 2011 г. В резултат на европейското ембарго и санкциите на САЩ дневното производство беше спаднало до 2,8 милиона барела.

Иран ще се стреми да си възвърне клиентите, които в годините на ембаргото, се бяха обърнали към Русия, Саудитска Арабия, Ирак и други доставчици. На европейския пазар Техеран е изправен и пред непознат по-рано конкурент. САЩ започнаха да изнасят суров петрол и компании като «Ексон Мобил» снабдяват рафинерии в Средиземно море.

Междувременно редица страни от ОПЕК се стремят да задържат нивото на петролния добив. Вчера подкрепа за тяхната инициатива изрази и Азербайджан, предаде ТАСС.

„Честно казано, ние вече се присъединяваме към тази позиция – е казал шефът на азербайджанската държавна петролна компания Ровнаг Абдулаев. – Възнамеряваме през 2016 година да замразим добива на петрол“.

В момента се водят преговори за възможно замразяване на добива на петрола в световен мащаб, припомня БТА.

Отделно бе съобщено, че за първи път от 38 години японски министър-председател ще посети Иран. Цел на визитата на Шиндзо Абе през август т.г. ще бъде Япония да възстанови своите позиция в нефтогазовия отрасъл, предаде РИА Новости.

Агенцията се позовава на японския икономически вестник „Никей”. Абе ще бъде придружен от група бизнесмени и шефове на големи компании.

През януари Токио отмени санкциите против Иран, а в началото на февруари подписа двустранно споразумение за инвестициите, което открива за японски компании пътя към иранския пазар.

През 2004 г. Япония получи концесия за едно от най-богатите в Близкия Изток находище на петрол – Азадеган, чиито запаси се оценяват се на 26 милиарда барела. Но след въвеждането на санкциите тя през 2010 г. излезе от проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *