Първи поглед към гръцките планове за реформи

С борбата си срещу измамите и корупцията гръцкото правителство иска да убеди европейските си партньори в своя ангажимент за реформи. Тези мерки според DPA са част от предложенията, които премиерът Алексис Ципрас възнамерява да представи на кредиторите до края на деня днес.

Първия неокончателен списък кабинетът вече е предоставил за одобрение на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) още в неделя за одобрение. Действителният окончателен план трябва да бъде готов и представен в понеделник, предвижда споразумението с еврогрупата от петък.

Ако трите „институции“, които досега бяха наричани „Тройката“, одобрят предложенията за основните реформи, Еврогрупата ще обсъди плановете във вторник в телеконферентен разговор. При даване на зелена светлина националните парламенти на някои държави от еврозоната – включително и германският Бундестаг, ще гласуват дали изтичащата в края на февруари спасителна програма да бъде удължена с още четири месеца.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис показа убедеността си, че кредиторите ще одобрят предложенията. Дали ще има нужда и от трета спасителна програма, ще е ясно най-рано в края на юни. Досега изпадналата в затруднения страна получи 240 млрд. евро.

Списъкът с реформи, който новото гръцко правителство трябва да представи до довечера на своите европейски партньори, ще донесе на Атина приходи в размер на 7,3 млрд. евро, изчислява пък германският Bild, който се позовава на източници, близки до гръцкото правителство.

Според всекидневника реформите, които Атина ще представи днес, включват борба с контрабандата на горива и цигари, откъдето гръцката държава се надява да събере съответно 1,5 млрд. евро и 800 млн. евро.

Гръцкото правителство планира също да събере 2,5 млрд. евро от облагането с данъци на големите недвижими имоти и на олигарсите, както и още 2,5 млрд. евро чрез събиране на неизплатените данъчни задължения на физическите лица и фирми.

Според изнесените от германския вестник данни целта на Атина е да събере около 7,3 млрд. евро в приходната част на бюджета.

В неделя гръцките медии писаха, че трудният период за страната ще започне след одобряването на списъка за първите реформи. ЕЦБ, ЕК и МВФ ще следят всеки закон и всяко решение под лупа, казва дипломат. Управляващият от по-малко от месец лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви в събота в телевизионно обръщение, че смята, че има още много работа, преди страната да излезе от кризата. Гърците са изправени пред трудни времена, “спечелихме една битка, но не и войната“, каза той.

По думите му споразумението отваря широка врата за реформи, като например борбата с укриването на данъците и корупцията. Според Ципрас досегашната политика на строги икономии е „премахната“. „Ние оставяме мерките за строги икономии, спасителната програма и Тройката зад себе си“. Той има предвид споразуменията, сключени от предходното консервативно правителство.

В допълнение към действията срещу корупцията и укриването на данъци Атина иска да продължи приватизацията, пише още гръцката преса. Не е ясно какво ще се случи с предизборните обещания на Ципрас. Наред с другите неща, той бе обещал, че мизерстващи семейства ще получават безплатно гориво за отопление, минималната работна заплата ще се увеличи, както и пенсиите за по-бедните пенсионери, а хиляди съкратени държавни служители ще бъдат отново назначени на работа.

Атина трябва да представи до довечера списък с реформи, които ще предприеме съгласно споразумението, одобрено в петък с партньорите й на срещата на Еврогрупата в Брюксел. Едно от условията на европейските партньори е сегашната спасителна програма да бъде успешно доведена до край – нещо, което досега Атина отказваше да приеме. Едва тогава замразеният досега последен транш от 1,8 млрд. евро, както и спряното от ЕЦБ плащане на 1,9 млрд. евро от лихви по гръцките облигации, ще бъдат възстановени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *