Първи учебен ден за всички ученици в страната

Първокласниците ще бъдат 65 807, сочат данните на МОН

Днес новата учебна година ще започне в 9 часа във всички училища в страната с издигането на националния флаг и под звуците на българския химн.

С близо две хиляди повече ще са първокласниците тази година в сравнение с миналата. Общият им брой по прогнозни данни на Министерството на образованието е 65 807. През миналата година те са били 63 751. Като цяло обаче броят на децата в училищна възраст продължава да намалява през последните години, каза преди дни образователния министър Даниел Вълчев.

Четиридесет хиляди са първокласниците от социално слаби семейства, които получават еднократна помощ във вид на дрехи и обувки за първия учебен ден.

В 257 училища в страната ремонтите на училищните сгради ще продължат и след началото на новата учебна година, съобщиха от Министерството на здравеопазването. При проверките на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве е установено, че няма в срок да приключи подмяната на дограмата, подовите настилки, осветлението, както и ремонта на санитарни възли и ВиК инсталациите.

В 140 училища има неизпълнени предписания, като само на 3 от тях ще бъдат издадени заповеди да не се допусне започване на учебните занятия на 15 септември.

В 9 ч. вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев ще е гост на церемонията по откриване на новата учебна година в СОУ „Васил Левски“, гр. Малко Търново, Бургаска област.

В първия учебен ден заместник-министър Кирчо Атанасов ще приветства учениците от професионалната гимназия „Владимир Заимов“ в гр. Сопот.

Заместник-министър Мукаддес Налбант е поканена да открие учебната година в основно училище „Никола Вапцаров“, с. Груево, община Момчилград.

Заместник-министър Екатерина Виткова ще е гост на 91-а гимназия с преподаване на немски език „Проф. Константин Гълъбов“ в София.

Заместник-министър Ваня Добрева ще приветства възпитаниците на Националната гимназия за изучаване на древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ в столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *