Пътната агенция и Гагаузов се подиграват на Сметната палата

Една година след като Сметната палата разкри тотален хаос в управлението на бившия пътен фонд, се оказва, че никой във ведомството и неговия правоприемник – Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ), не се съобразява с препоръките на одитната институция. Това се разбира от публикувания вчера доклад на палатата.
През май 2008 г. одиторите разкриха, че скандалното облагодетелстване на фирми от страна на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е само една от многобройните му простъпки. Георгиев е ръководил ведомството почти без контрол. От направените 13 препоръки 10 са напълно пренебрегнати, а 3 са с частично изпълнение, констатират хората на Валери Димитров.
И досега в пътното ведомство няма досиета на договорите, по които има проблеми с плащанията или изпълнението, няма вътрешни правила за координация между звената за финансов контрол и останалите, не се водят както трябва приходите от пътни такси и разрешителни. От НАПИ просто са действали така, че формално да не нарушат Закона за Сметната палата. Преди година одиторите настояха пътното ведомство да си направи софтуер, който да позволи договорите за текущ ремонт и поддръжка на всички пътища в страната да са на едно място и да могат лесно да се сравняват и контролират. Тогава се оказа, че много от контрактите са порочни – в тях няма гаранции за качеството на работата на фирмите, липсват санкции при неизпълнение и т.н. От НАПИ обаче изпратили в Сметната палата заповед на ръководството за оптимизиране на сайта на ведомството. Затова палатата не може дори да наложи глоба, тъй като законът предвижда наказание само ако проверяваната институция не отговори какво прави, а не ако изобщо не изпълни препоръката.
По същия начин е действал и регионалният министър Асен Гагаузов. Одиторите го задължиха да напише наредба за техническите изисквания за ремонт и зимно поддържане на пътищата. В отговор министерството е изпратило сурови материали, по които тепърва ще се пише наредба.
Сметната палата все пак е пратила доклад за неизпълнените препоръки до МС и до парламента за предприемане на съответните действия.
в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *