Работещите ще поемат все по-голяма тежест

Работещите ще поемат все по-голяма тежест

Има дългосрочна тенденция за намаляване и застаряване на населението в България. През 2050 г. хората в нетрудоспособна възраст ще бъдат около 40% от населението на страната, стана ясно по време на дискусия за пенсионната система у нас.

Около 1 млрд. лева годишно не постъпват в бюджета като данъци и осигуровки заради сивата икономика. Това обяви председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски по време на дискусия на тема: „Независимост и устойчивост на пенсионната система“, съобщи Дарик радио.

Има дългосрочна тенденция за намаляване и застаряване на населението в България. По данни на Министерството на труда и социалната политика през 2005 година хората в нетрудоспособна възраст са били 25% от населението. След 2025 година ще достигнат 30%, а през 2050 година – между 38% и 40%. Вследствие на това работещите ще поемат все по-голяма тежест, отчете зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров.

Много страни от Европейския съюз със закон са забранили за определен период да се увеличава осигурителната вноска, например в Германия тя ще е до 20% до 2020 година. Това е начин да се ограничат финансовите последици върху работещите от застаряването на нацията, обясни евродепутатът Христина Христова.

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Тотю Младенов отбеляза, че е необходима строга регистрация и на гражданските договори. По думите му около 30% от работещите в строителството на граждански договори не са осигурени и нямат социално-осигурителни права. Според Младенов трябва да има глоби за хората, които сами бягат и не искат да съдействат на контролните органи за установяване на подобни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *