С 200 бона връщат висшистите на село

Кравите ни стават туристическа атракция

Европа налива пари за фризьорски салони и пътища

Какво бихте направили, ако имате 200 000 евро? Отговорът, че ще ги изхарчите за екскурзия в чужбина или апартамент в София, е грешен. Затова и вероятността да получите парите, е много малка. Ако обаче сте решили да развивате бизнес на село и не ви достигат 200 000 евро, то вече има откъде да ги вземете.

Специални програми на Евросъюза предвиждат хората от селата да получават пари, за да останат да живеят по родните си места.

За да кандидатствате за тези проекти обаче, трябва да имате идея и да напишете проект за реализирането й. Няма значение с какво ще се захванете. Важното е бизнесът да е на село в община с население между 10 000 и 100 000 души.

За обмислянето на идеята и подготвянето на проекта имате най-малко 6 месеца. Защото документите ще се приемат най-рано през октомври, а парите най-вероятно ще потекат през следващата година. Субсидиите обаче ще превърнат селата в истински райски кътчета, обещават от земеделското министерство.

Кравите и овцете във фермата ви може да се превърнат в туристическа атракция с парите от европейските фондове. Това вече се е случило в Австрия. Алпийските курорти някога са били почти безлюдни селца със стотици пасящи крави, от които местните се изхранвали. След това обаче предприемчиви селяни ги превърнали в атракция за туристите. Днес добичетата в Алпите се гледат като писани яйца само за да може да се празнуват празници като Първа паша, избиране на Мис и други подобни забавления, разказват запознати. Същото ще се случи и у нас, ако се намерят достатъчно предприемчиви българи, които да искат да развиват родните си села, прогнозират експерти от земеделското министерство. Освен за селски туризъм и развъждане на крави и овце за изложби парите от еврофондовете ще се отпускат и за други проекти, които целят до направят махалите по-добро място за живеене.

Има няколко направления, по които хората в селата могат да получат европари. Първото е, като разработят проекти за развитие на конкурентно селско и горско стопанство и хранителна промишленост. Агробизнесмените трябва да са готови да инвестират пари в нова апаратура, която да им осигури по-добри добиви от нивите или от животните, които гледат. За да стане това обаче, трябва да напишат проект, с който да кандидатстват пред Разплащателната агенция. Ако бъде одобрен, той ще може да кандидатства за заем от банка. Повечето от трезорите сами предлагат на стопаните да вземат кредити и дори вече съществуват мобилни офиси, които отиват на място в селата. След като се отчетат резултатите от изпълнението на проекта, цялата сума или част от нея ще бъдат възстановени от еврофондовете. По същия начин се кандидатства и за проекти, които целят подобряване на качеството на живот в селата. Прекарването на интернет на село, изграждането на водопровод и канализация, асфалтирането на улиците и построяването на фризьорски салон в махалите са сред проектите, които могат да спечелят 200 000 евро.

Цели 2 млн. евро пък могат да получат инициативни млади хора, които решат да помагат на съселяните си да кандидатстват по тези проекти. За целта обаче трябва да напишат стратегия за развитие на региона, в който живеят, и да се регистрират като неправителствена организация за обществена полза. Изпълнителният директор на инициативната група трябва да има икономическо образование и управленски опит. В офиса му е нужно да има поне двама подчинени. Всяка година инициативната група може да получава до 400 000 евро. Парите са за административни разходи. Срещу тях тя се ангажира да помага напълно безплатно на хората в района да пишат проекти и да кандидатстват за парите от Европа.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *