Работим София да стане Сингапур на Балканите

Доставчиците на големите автомобилни концерни все повече гледат към България.
Целта ни е да постигнем поне двукратно увеличение на инвестициите, казва Стамен Янев
– Ще рекламираме страната ни в САЩ, Европа и Азия, ще правим центрове за обмен на информация с АСЕАН и Иран
– Имаме квалифицирани кадри, но те трябва да предадат познанията си на следващото поколение
– Събираме проекти от бизнеса и ще ги предлагаме всеки месец на посолствата
Кога чуждите вложения у нас ще достигнат предкризисните нива, към кои сектори има интерес и какви цели си е поставила Българската агенция за инвестиции, попитахме нейния изпълнителен директор Стамен Янев.
– Г-н Янев, появи се информация, че американска компания иска да прави части за самолети у нас. Може ли да разкажете нещо повече за инвестицията?
– На този етап искаме да запазим конфиденциалност и да не издаваме името на американската компания, която проучва сериозно възможността да открие производствена база в България. В нея ще се произвеждат електромеханични компоненти за големите имена в авиоиндустрията. Местните представители са уверени, че ще могат да убедят мениджмънта и тук да се направят големи производствени мощности, подобни на тези, които компанията има в Полша и Америка. Инвеститорите вече са във взаимоотношения със собственици на офис сгради в София. Трябва да отчитаме факта, че в днешно време производствените бази не са като старите с характерните комини, създаващи носталгия към миналото, а са сгради, подобни на лаборатории и офиси. На първия етап инвестицията ще бъде в размер между 5 -6 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *