Работодатели и икономисти не приемат предложената актуализация на Бюджет 2014

Работодатели и икономисти се противопоставиха на актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство. Според тях предложението за дефицит от 4 на сто от БВП и за увеличаване на вътрешния дълг не е аргументирано.

„Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда – в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции – общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително“, обясни пред БНР позицията на работодателите председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По отношение на мрачните прогнози за ръста на икономиката през следващите две години, Велев отбеляза, че 1,5% е много добър ръст на брутния вътрешен продукт при случилото се през тази година, защото преди една година никой не е предполагал, че ще има такава криза в Украйна и поради сбърканата европейска политика и поради пригласянето на нашите лидери, начело с президента. „Преди една година не сме знаели, че ще има покушение над Корпоративна търговска банка, където са от порядъка на 8-10% от финансите и бизнеса на страната. Не сме знаели, че ще има дефлация минус едно цяло и нагоре на средногодишна база при планирана инфлация от близо 2 процента. Т.е. тези 3% надолу също не сме ги знаели. И въпреки това нашата икономика, вижте колко е гъвкава и жизнена, ще направи 1,5% ръст. А нашите политици ще направят дефицит от близо 4 процента!“, подчерта Васил Велев.

„Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета“, заяви за БНР и директорът на Икономическия институт на БАН, проф. Митко Димитров. По думите му, проблемите са предизвикани от това, че при управлението на икономиката, намесата на политиците в икономиката е неефективно, нецелесъобразно, не води до положителен резултат и като че ли предложението идва, за да продължаваме в същата посока, което не е приемливо.

„Предложението е да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, натоварваме държавата и пак като че ли ефектът няма да бъде никакъв. Аз искам да има корекции и тези корекции да бъдат в тая насока. Заедно с това, за да вървят заедно решения, предложения за решаване на проблема със събирането на средствата и с реформата на секторите“, уточни проф. Митко Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *