Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Импулсът в световната икономика се прехвърля от развиващите се икономики, които имаха водеща роля в ръста на световния брутен вътрешен продукт (БВП) от началото на финансовата криза, към развития свят, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на доклад на най-големия инвестиционен фонд в света Bridgewater Associates LP.

За пръв път от средата на 2007 г. развитите икономики, включително Япония, САЩ и Европа, съвместно допринасят повече за растежа в световната икономика от 74 трлн. долара, отколкото икономиките на развиващи се държави, като Китай, Индия и Бразилия.

Показателят на Bridgewater, който се основава по-скоро на оценка за настоящото темпо на растеж, отколкото на официални данни, показва, че САЩ, Япония и останалите развити пазари допринасят с около 60% за очакваното разширяването на икономическата активност в света с 2,4 трлн. долара през този година.

Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще се разшири с 3,1% през тази година при ръст от 3,2% през 2012 г. и 4% през 2011 г. Обратът може да пренасочи капиталовите потоци в световен мащаб и да срути прогнозите, които компаниите са градили с пламенните надежди за развиващите се пазари.

Сред силите в основата на промяната е възраждащата се Япония, която от години бе болникът на световната икономика. Японската икономика се е разширила с 2,6% на годишна база през периода април-юни, сочат публикуваните днес правителствени данни. Това е по-бавно темпо от коригираните в посока на понижение 3,8% за първото тримесечие на 2013 г. (при първоначално обявени 4,1), но бележи съществена промяна след години на стагнация.

Възстановяващата се икономика на САЩ отчита стабилен, макар и бавен растеж, а предстоящи през тази седмица доклади се очаква да покажат, че европейската икономика се е разширила леко през второто тримесечие след продължителна рецесия.

Същевременно ярките представители на развиващия се свят като Бразилия, Русия, Индия и Китай боледуват или отстъпват от звездното си представяне през последните години.

Промяната може да създаде нови предизвикателства за компании с развита международна дейност, а някои вече понасят удари.

Обстановката в света „се влоши в много по-висока степен, отколкото предполагахме“, заяви Ричард Уайт, главен изпълнителен директор на Flexible Steel Lacing Co., базирана в Даунърс Гроув, американския щат Илинойс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *