Българите с добър инвестиционен нюх бързо се ориентират към златото

Все повече хора вБългария се сещатза инвестицията в злато. Със задълбочаването на кризата е нормално да се запитваме кое е най-безопасното убежище за спестяванията ни. Българите с добър инвестиционен нюх бързо се ориентират, че златото им дава най-много сигурност в несигурни времена. Такова становище изрази предInvestor.bg Благовест Белев,управител на компанията за покупко-продажби на инвестиционно злато „Тавекс“.

„Златото и среброто са най-добрият възможен хедж при двуцифрена инфлация или хиперинфлация. При особени силно и бързо набъбване на паричната маса, няма други активи, които толкова бързо да догонят и дори да надминат реалната си стойност. В такава среда дори и имотите загубват своя блясък, поради силната им зависимост от работеща банкова система“, смятаБелев.

По думите муспадът на борсовата цена на златото е довел до безпрецедентно търсене на физически метал. „За шеста поредна седмица спот цената за моментна доставка на жълтия метал е по-висока от фючърс цената за доставка след месец, което е прецедент в борсовата история“, отчита експертът.

Според Белев в дългосрочен план проблемите в света са много големи и решаването им ще бъде финансово болезнено за много хора, предприятия и правителства. „При такива мрачни прогнози се очаква още повече печатане на пари, висока, двуцифрена инфлация, потенциални банкови и капиталови контроли. Всичко това е предпоставка за силно търсене на злато, като алтернативна инвестиция с минимален риск“, отчита анализаторът.

Управителят на „Тавекс“ заяви, че очаква връщане на златния стандарт под една или друга форма в края на икономическата криза. „Спрямо паричната маса на САЩ и техните резерви цената на златото трябва да стигне близо 10 000 долара, за да има 100% покритие. Не е ясно обаче дали няма да има златен стандарт в други страни преди САЩ. Пример е Китай, където централната банка нарочно не обявява акумулираното злато. Връщането на златния стандарт неимоверно ще покачи търсенето на метала до рекордни нива“, отбеляза Благовест Белев.

По думите му въпреки сигналите от страна на щатския Федерален резерв в последните месеци, че печатането на пари ще бъде поетапно ограничено с тенденция за прекратяване през 2014 г., това на практика не може да се случи. „Подобен ход ще доведе до бързо покачващи се лихви, а от там до задъхване на банковата система, спад на борсите и общата икономическа активност. При толкова силно напомпана с дълг система, последното нещо, което от Фед искат, са високи лихви. Според правилата на свободния пазар това е правилната посока на управление, но за съжаление е доста неправилен политически ход. Дори и да се заяви официално, че печатането ще бъде намалено, после може да се отмени с оглед на влошилите се икономически показатели. В такъв случай цената на златото може да претърпи още един спад надолу, но това е малко вероятно“, посочи експертът.

„Има множество индикатори налице, че вече сме минали дъното на цената на златото и предстои рязък скок до края на годината, като нивото от 1 520 долара е възможна цел. Има минимален шанс за нов кратък спад, преди да стигнем тези нива. Това зависи от това дали ще има реална спекулация за ограничаване на печатането на пари и дали ще има рязък спад в борсите тази есен. Ако това се случи, може да видим подобен на 2008 г. сценарий, когато в рамките на месец имаше понижение, последвано от бърз и мощен растеж. Тази вероятност за спад обаче остава малка, но и в двата варианта до края на 2014 г. трябва да имаме нов исторически връх в цената – 2 000 долара“,отбеляза управителят на „Тавекс“.

Според Белев среброто е страхотен заместител на златото, защото има същите функции и близка употреба в исторически план. „Среброто е силно подценено в историческо отношение спрямо златото, като съотношението между двата метала е 62, а трябва да достигне 15-20. Това означава, че ако цената на жълтия метал се качи двойно, то среброто ще поскъпне шест пъти. Тези нива обаче ще се постигнат след 6 до 10 години“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *