Развитието на България зависи от образованието

Зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен призова България да работи за подобряването на качеството на образованието, тъй като това е ключов фактор за развитието й. Той е категоричен, че важните условия за подобряване на бизнес климата у нас са свързани именно с образованието, но и със сигурността и стабилното управление.
„Свидетели сме на застаряване на населението трябва да сме сигурни, че има достатъчно работна сила“, подчерта Катайнен, който беше вчера в София, за да представи възможностите на плана „Юнкер“, който предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на ЕС на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015 година-2017 година.
Европейският фонд за стратегически инвестиции ще е от полза за малките и средни предприятия и ще спомогне за публично-частните партньорства, увери Катайнен. Като примери той даде проекти в сектор „Енергетика“ и „Транспорт“.
Зам.-шефът на ЕК отбеляза, че някои държави възнамеряват да създадат пул от проекти за енергийна ефективност например за сгради, които накрая ще се санират от частни компании. Идеята е като се създаде този пул, да се привлече и финансиране от европейския фонд, посочи Катайнен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *