Развъдни организации трябва да връщат близо 1 млн. лв. субсидии

28 развъдни организации имат да връщат близо 1 милион лева от изплатената им субсидия от държавата, съобщи Васил Николов, директор на агенцията по селекция и репродукция на животновъдството към земеделското министерство. Проверки на ведомството са установили, че повечето развъдни организации не са изпълнили дейностите, за които са им били отпуснати парите. От земеделското министерство са категорични, че нивото на развъдния бранш у нас е изключително ниско и страната ни вече е изцяло зависима от внос на животински генетичен материал.

Ежегодната субсидия за развъдните организации е в размер на 6,7 милиона лева. От тях миналата година са били усвоени 2 милиона лева, от които близо половината са били похарчени неправомерно и сега организациите трябва да ги върнат в Министерството на земеделието, обясни Васил Николов. Трябва да върнат 885500 лв., каза той.

С влезлите в сила промени в закона за животновъдството ще се засили контролът върху развъдните организации и няма да се допуска една организация да развъжда повече от един вид животни, обясниха от министерство. За пример Николов посочи Националната организация на зооиженерите, която работи с два вида животни. „Четири породи от два вида – черно-шарено говедо, кафяво говедо, черноглава плевенска овца и синтетична овца. Кажете ми каква е връзката между черноглавата плевенска овца с черно-шареното говедо? Че са шарени, нали”, каза Николов.

За около 20 години подходящите за развъждане крави у нас са намалели двойно до по-малко от 350 хиляди крави. За периода биковете в станциите за изкуствено осеменяване от 337 са намалели до 18.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *