Разстрел на борсово търгувани компании

На 11 февруари т. г. народните представители приеха изменения и допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които налагат имуществени санкции на търговски дружества с „право на собственост върху земеделски земи“ в размер на 100 лева на притежаван декар земеделска земя, ако собствениците на дружеството, респективно акционерите, са лица извън юрисдикцията на ЕС.

Ако до три месеца нарушението не бъде отстранено, санкцията се увеличава три пъти. Тази разпоредба влиза в сила от 1 май т. г. президентът не наложи вето върху закона и издаде указ за обнародване седмица след приемането му от народното събрание.

Замисълът на този нов чл. 40а от закона за земята е да приложи въведените от предишното народно събрание ограничения върху собствеността за чужденци извън Европейския съюз – замисъл, който още тогава повсеместно бе оценен като очевидно абсурден, освен от народните представители на 42-то народно събрание.

За около десет дена след приемането на закона в пресата и медиите се появиха безчет коментари върху недалновидността и непредвидените отрицателни последици от тази разпоредба. Събрани на едно място, отрицателните оценки са с обем около 100 страници.

В общи линии са наказани най-вече дружествата, чиито акции се търгуват на капиталовите пазари. Тяхната обща капитализация на БФБ е над 1.5 милиарда лева. Чрез тях загуби ще претърпят институционалните и индивидуалните инвеститори. Сред тях едни от най-потърпевшите ще са частните пенсионни фондове, чиито портфейли бяха и без това поставени под заплаха от измененията в кодекса за социално осигуряване от декември м. г.

Механизмът произтича от обстоятелството, че глобите ще намалят доходността, ще инкасират загуби за дружествата и ще доведат до отлив на инвеститори, които ще се ориентират към конкурентни пазари.

Под заплаха е целият оборот на БФБ и всички дружества с публично търгуеми акции, а потенциалната загуба е в трудно изчислим размер, защото ограниченията неминуемо ще доведат до спад на цените не само на акциите и потенциалния доход на инвеститорите, но и на земята, а през пенсионните фондове групата на индивидуалните губещи се увеличава до броя на осигуряващите се в универсални и доброволни пенсионни фондове.

Сред акционерите във въпросните дружества почти няма чужденци и институционални инвеститори извън ЕС, но начинът на функциониране на капиталовите пазари е такъв, че ако те бъдат изключени, се поставя под въпрос самият принцип на съществуване на дружествата и българския капиталов пазар.

Разпоредбата противоречи на принципите на свободно движение на капитали, като в ЕС няма нито една страна, където са приложени такива ограничения и санкции.

Те видимо са плод или на пълно невежество за това как функционира икономиката, или на съзнателно усилие да се облагодетелстват споменатите малко на брой дружества и потенциални купувачи на земеделска земя.

И този списък от негативни последици от чл. 40а на закона за земята дори не е пълен. Но той е достатъчен да се предприемат мерки за корекция на създалото се положение, като от санкциите бъдат изключени поне дружествата, чиито книжа са публично търгуеми. Българското законодателство за тези дружества и търговията с техни книжа съответства на нормалната практика и на законодателството на ЕС, и е достатъчна гаранция за прозрачност на собствеността и интересите на инвеститорите. Законопроект в този смисъл е внесен в народното събрание от народни представители от управляващото мнозинство.

Изглежда една от причините този проект да не е обсъден и приет, че в момента се търси законодателна формула да се въведе процентен праг на собственост в дружествата, за който да важат санкциите по чл. 40а.

Този опит и това чудене как да се запази вредният замисъл на разпоредбата не отчита, че независимо какъв е процентният праг, той не може да бъде администриран без риск, разходи и загуби за дружествата.

Въвеждането му би означавало дружествата всеки ден да актуализират своите книги на акционерите сред приключване на търговията, а борсовите посредници да правят подбор или някакво отсяване на инвеститорите. Такъв процес е неосъществим в реално време. И не е ясно доколко ще нараснат разходите за отчетност и как изобщо ще е възможен ефективен надзор върху изпълнението на изискванията.

Въпреки това, поради отворения характер на капиталовите пазари, във всеки един момент съществува възможност всеки процентен праг да бъде надминат и законът – нарушен. Когото това стане, дружеството ще трябва да има механизъм да върне определен брой сделки, анулирайки договори с инвеститори.

Иначе казано, дружествата ще трябва предварително – каквото е нормалното изискване на всяка борсова търговия – да уведомят потенциалните инвеститори, че такъв сценарий е възможен; т.е. дружеството ще трябва по определение да отблъсне инвеститорите.

Всичко това е равносилно на законодателен разстрел на борсово търгуваните компании, които притежават земя. /Красен Станчев, Институт за пазарна икономика/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *