Рано е за оттегляне на държавата

Даниел Пимлот
По думите на финансовия министър Алистър Дарлинг на този етап оттеглянето ще е „откровена глупост“.Даниел Пимлот
Пред делегатите на лейбъристкия конгрес Питър Манделсън обеща „по-малко финансов и повече традиционен инженеринг“. Съдейки по данните от миналата седмица, по-добре да е обратното. Индексът на бизнес активността сочи, че секторът на услугите е напредвал с добро темпо през септември. Markit, която изготвя индекса, изчислява, че настоящите данни отговарят на ръст от 0,5-0,6% за тримесечието.
Надеждите бяха попарени от официалните цифри за промишленото производство, според които през август секторът отново е бил в рецесия. Националният институт за икономически и социални изследвания казва, че слабите данни са знак за стагнация на икономиката през тримесечието.
В останалите сегменти се запазва тенденция за постепенно оздравяване. Тери Лийхи, изпълнителен директор на Tesco, казва, че нещата се подобряват и потребителското доверие е по-високо. Индексът на „Файненшъл таймс“ за цените на жилищата показва, че през септември те са скочили за пети пореден месец, което ги връща на нивата от 2006 г. Fitch предупреди, че очаква нов спад.
Търговският дефицит на Великобритания падна до £2,3 млрд. през август при £2,6 млрд. за юли, а стойността и обемът на износа се покачиха за пръв път в последната година. Благодарение на слабия паунд износителите са в добра позиция да спечелят от активизирането на глобалната търговия.
Комитетът по парична политика на Bank of England реши да не променя курса на количествено облекчаване. Важните решения може да бъдат отложени до ноември, когато се очаква редовната прогноза за инфлацията.
Изпълнителният директор на HSBC Майкъл Гайган е резервиран към приказките на подобрение. Той заяви пред „Файненшъл таймс“, че е убеден във W-образния характер на рецесията и няма да увеличава кредитите. Това е силно разпространено схващане в банковия сектор.
Bank of England оповести информация за лихвите на банките по жилищните кредити, които са останали стабилни миналия месец въпреки по-ниските лихви по финансирането за банките. Институциите се опитват да укрепят печалбите и капитала, вместо да предадат по-ниските разходи по веригата. RBS и Lloyds се ангажираха за повече заеми в сделката с правителството, но смятат, че е невъзможно да изпълнят поставените цели с отговорно кредитиране.
А торите активно пропагандират изтеглянето на държавната намеса в икономиката. Джордж Озбърн каза, че обществото трябва да се готви за тежки времена, а икономиите ще са по-експедитивни и сериозни от предложените на лейбъристите. Дейвид Камерън предупреди, че страната ще бъде принудена да спре с печатането на пари, за да избегне инфлацията. Някои икономисти се опасяват от последиците за крехката икономика от едно прибързано оттегляне на помощта. По думите на финансовия министър Алистър Дарлинг на този етап това ще е „откровена глупост“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *