Растеж може да има и след 60 дни

Световната икономика избегна пълна катастрофа и индустриалните държави може да отчетат растеж още през тази година. Това заяви нобелистът за икономика Пол Кругман на семинар в Абу Даби.
„Няма да се изненадам да видя световната търговия да се стабилизира, световното индустриално производство да се стабилизира и след два месеца да започне да расте. Не би ме изненадал нулев до позитивен растеж на БВП в САЩ – и може би дори в Европа – през втората половина на годината“, прогнозира Кругман, цитиран от Ройтерс.
Едва миналата седмица професорът в Принстън и колумнист на „Ню Йорк таймс“ бе предупредил мрачно за опасенията си от срив и стагнация, които да продължат 10 години, подобно на Япония през 90-те години. В понеделник Кругман посочи в речта си ОАЕ, че експортно ориентиран растеж, какъвто приложиха японците за измъкването, този път няма да подейства, защото сривът е глобален.
„В известен смисъл най-лошото е зад гърба ни, но има голяма разлика между стабилизиране и стъпване на здрава основа. Избегнахме голяма катастрофа, но как да постигнем реален растеж? Не можем всички да го направим с помощта на износа, защото нямаме друга планета, с която да търгуваме. Така че пътят, по който пое Япония, не става за всички.“
Според него възможен вариант за излизане от кризата са повечето инвестиции от големи корпорации, появата на големи технологични иновации по подобие на ИТ революцията от 90-те години или силни правителствени ходове в борбата с климатичните промени като системата за търговия с парникови газове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *