Расте регулаторната тежест

Агенции и ведомства ще продължат и през 2017 г. да натоварват българския бизнес с всевъзможни такси.

При голяма част от тях размерът не е съобразен с разходите за услугата. Прекомерно висока остава регулаторната тежест. Изключително високи са и нивата на корупция, престъпност, сива икономика. През тази година бизнесът е увеличил задълженията си към бюджета и към финансови институции, сериозно са нараснали просрочените несъбрани вземания от контрагенти, държавна и обществена администрация и държавни предприятия.

Това сочи тазгодишното издание на анкетата „2016 г. през погледа на бизнеса“ на Българската стопанска камара (БСК). В анкетата са участвали над 700 фирми.

„През миналата година приходите от такси, които влизат в бюджета, са нараснали с 11.02%, а в бюджет 2017 е заложено те да се увеличат с нови 7.6%. Тук са включени само държавните, но не и общинските такси“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Около 4.5% от приходната част на бюджета в България се формира от такси. За сравнение – в Словения този процент е 0.2. „От агенции за обслужване държавните структури са се превърнали в приходни агенции. Не може Агенцията по вписванията да има печалба, при положение че тя работи на разходен принцип и таксите трябва да са съобразени с това“, даде пример Божидар Данев. Той отбеляза, че и догодина таксите ще растат и ще създават нов натиск върху фирмите. Това се случва въпреки изричното законово изискване те да се формират на разходоориентиран принцип.

Според оценките на бизнеса за изтичащата вече 2016 г. изключително високи остават нивата на корупция (46%), престъпността (42%), сивата икономика (45%). Най-голяма тежест за фирмите обаче представлява регулаторното бреме (55%).

Държавните институции са сред основните пречки за подобряване на бизнес средата. Традиционно високо е недоверието в съдебната система – 71%, при само 9% одобрение. За първи път тази година обаче в класацията по негативно отношение излиза Народното събрание – неговата работа не се одобрява от 75% от анкетираните фирми, одобрението е едва 8%. Пак по традиция негативния „вот“ на бизнеса обират президентството – 69%, и Министерският съвет – 62%.

Данъчните, митниците и инспекцията по труда са сред най-одобряваните институции от българския бизнес. Обяснението за приходната агенция вероятно е в електронизацията на нейната дейност.

На фона на политическите сътресения фирмите не са притеснени за бъдещето си. За тази година те все пак отчитат леко подобрение на бизнес средата и изразяват умерен оптимизъм за идната година. Намеренията на бизнеса за 2017 г. са свързани най-вече с увеличаване на производството, разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари. Почти 40% от фирмите очакват развитие на икономиката догодина, ръст в обема на производството си очакват 65%, а други 55% ще развиват нови продукти.

Всичко това неминуемо се отразява и върху плановете на мениджърите за наемане на нови работници, както и за увеличаване на заплатите. Тук обаче най-голям проблем продължава да бъде квалификацията на работниците. „Да говорим за безработица е смешно и наивно. Има хиляди работни места – търсят се тесни специалисти и дори изпълнителен състав“, коментира Данев.

Повечето шефове се оплакват от дисциплината на хората си. Често пъти те не владеят чужди езици или нямат желание за учене през целия живот, пише в.Сега. Работното време трябва да се спазва, пушенето на работното място трябва да е ясно регламентирано и дори не бива да се водят лични разговори, посочи Божидар Данев. Затова и в част от фирмите дори се вземат телефоните преди започването на работното време, за да не се разсейват хората, обясниха експерти.

Като пример за зрял социализъм Божидар Данев определи инициативата за саниране на сградите. „Да ти санират сградата, без да връщаш парите, за сметка на останалите данъкоплатци – това не е дясна политика“, коментира той.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *