Регистрират се все повече гръцки фирми

През 2006 година гръцките фирми, регистрирани в България, са били едва 1000, а вече са повече от 14 000.

Това констатира изследване на Университета в Бристъл, Великобритания, цитирано от в. „Катимерини“. Само около 3000, или една четвърт, от изнеслите се в България компании обаче имат реален бизнес, подчертава гръцкото издание.

Макар че „Катимерини“ се позовава на проучването и твърди, че повечето новорегистрирани в България фирми са „фантоми“, без дейност, всъщност хората зад тях са работещи, просто са намерили начин да плащат по-малки данъци и такси. Според въпросния британски доклад 67% от гръцките бизнесмени в България признават, че са се преместили, защото се притесняват от високите данъци и от икономическата несигурност в родината си.

„Катимерини“ коментира, че „преселението“ на гръцки предприемачи у нас е тръгнало още преди кризата през 2008 година, но сега има видим бум заради вдигането на данъци и засилването на финансовите проверки в Гърция под натиска на нейните кредитори. За да спре това преселение, Атина дори се опита да обяви България за офшорна зона и да въведе допълнително облагане за гръцки предприемачи, които местят данъчните си регистрации у нас. Еврокомисията обаче обяви, че това противоречи на законодателството на ЕС и на добрите отношения между държавите – членки на общността.

Още в разгара на лятото гръцки медии писаха, че броят на фирмите, изнесли офисите си в България, е нараснал с 20-30% нa cтo, след като през юни в Гърция влязоха в сила данъчни повишения. Cпopeд дoклад на nеwmоnеу.gr повечето „бегълци“ са от Северна Гърция и са предимно малки и средни предприятия, като представят най-различни сфери – от производство до услуги.

В самата Гърция процъфтява бизнесът на консултантските фирми, които помагат с формалностите по пренасянето на регистрацията в България. Те се разширяват и на юг, като предлагат услугите си в Tecaлия, Цeнтpaлнa Гъpция и дopи в Пелопонес. Според nеwmоnеу поне 30 компании вече се занимават с такива консултации съобщи Money.bg.

Счетоводните фирми в южната съседка също имат повече работа във връзка с т. нар. данъчен туризъм в България. Nеwmоnеу.gr дори цитира пример с гoлямa cчeтoвoднa кaнтopa в Пирея, която получила 20 заявления от компании от сектора на търговията, готвещи се да се пpeмecтят в Coфия и Bapнa.

В проучването на nеwmоnеу.gr се посочва, че се увеличават и oнлaйн peкламите, които пocoчвaт предимствата на българския бизнес климат. В тях се набляга на ниското фирмено облагане – 10% данък върху печалба, 5% данък върху дивидeнтитe, избягвaнeтo нa двoйнoтo дaнъчнo oблaгaнe, възможността фирма да бъде учредена с 2 лева капитал и да бъде вписана срещу 50 евро такса в държавния регистър, пише в.Сега. Като плюс се изтъква и стабилността на бaнкoвaтa cиcтeмa в Бългapия, за paзлика от тaзи в Гъpция.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *