Револют се сблъска със неуспех, след като Банката на Англия отхвърли заявлението за банкова лицензия

През последните две години Revolut, един от водещите играчи в сектора на разплащанията, се стреми да получи банков лиценз в Обединеното кралство. Николай Сторонски, главен изпълнителен директор на компанията, преди това изрази оптимизъм, че лицензът ще бъде предоставен в близко бъдеще. Но наскоро той коментира, че издаването на лиценза се е забавило поради опасенията на регулаторните органи, породени от продължаващите банкови кризи, в които са въвлечени Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Забележките на Сторонски последваха период на сътресения в Revolut, продължил повече от два месеца. В по-ранни доклади се посочва, че одобрението на лиценза е близко, но то е било осуетено, когато BDO, одиторът на компанията, е изразил резерви относно някои финансови отчети за 2021 г., заявявайки, че те са „съществено погрешно представени“.

BDO конкретно изрази загриженост относно точността и възникването на приходи в размер на £500 милиона. През февруари одиторите изтъкнаха несъответствия в данните за приходите на Revolut за 2021 г., които по-късно бяха оспорени от компанията и независимо проверени.

В случай че банковият лиценз на Revolut не бъде одобрен, компанията все пак ще може да оперира в Обединеното кралство, но печалбите й вероятно ще намалеят, тъй като няма да може да предлага ипотеки и кредити в страната, които са сред дългосрочните ѝ цели.

В последно време Revolut се сблъска с различни предизвикателства. Този месец финансовият директор на компанията Микко Саловаара подаде оставка по лични причини. Той се присъедини към Revolut през януари 2021 г., приблизително по същото време, когато компанията подаде заявлението си за банков лиценз.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *