Регионалната инспекция по околна среда и води :Нямало риск за здравето на столичани заради боклука

В столицата няма криза с боклука и няма опасност за здравето на хората. Това обявиха заместник-кметовете на София Мария Бояджийска и Минко Герджиков. Те казаха това, след като представители на правителството съобщиха, че в някои райони на града може да тръгне епидемия.
Заместник-кметът по екология на столицата Мария Бояджийска обясни, че единственото предписание, което общината е получила от Регионалната инспекция по околна среда и обществено здраве, е било само да не се допуска възникване на епидемични ситуации. Затова почистването на София е било дадено на фирми, като договорите ще бъдат финализирани до края на тази седмица, предаде Дарик.
Няколко проверки на Регионалната инспекция по околна среда и води показват, че сега в София няма опасност от епидемия.
От общината обясниха по-малкото количество депонирани отпадъци в депото в Суходол спрямо миналата година със започването на работата от началото на годината на инсталация за третиране на отпадъци.
През миналия януари в депото в Суходол са били депонирани почти 26 000 тона отпадъци, а през януари тази година те са били малко над 19 000 тона. Според заместник-кмета по финансите Минко Герджиков това е в резултат на въвеждане на инсталацията за сортиране на отпадъци. Така част от събраните от София отпадъци отиват за рециклиране или се преработват в циментовите заводи.
От общината благодариха на правителството за загрижеността, но подчертаха, че ще се справят сами с проблема, като отрекоха, че съществува криза.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *