Регулиране на инструменти, задвижвани от изкуствен интелект като ChatGPT от ЕС

Законодателите в Европейския съюз гласуваха за изготвянето на нов законопроект, регулиращ използването на технологиите на изкуствен интелект (AI). Целта на проекта е да класифицира AI инструментите в различни нива на риск, като инструментите с висок риск ще подлежат на по-строги процедури за прозрачност.

Предложеният от ЕС Закон за изкуствения интелект задължава генеративните AI инструменти, като ChatGPT и Midjourney, да разкриват всяко използване на съдържание, защитено с авторско право, по време на обучението си.

Този законодателен акт се разглежда като балансиран подход между прекомерния надзор и свръхрегулирането, с цел защита на гражданите, насърчаване на напредъка и стимулиране на икономическия растеж. Проектът беше предложен за първи път преди почти две години.

Мозъчният тръст Eurofi наскоро публикува издание, включващо раздел за приложенията на AI и машинното обучение във финансовите услуги в ЕС. Разделът включва пет мини-есета за иновациите и регулирането на AI, в които е засегнат предстоящия Закон за изкуствения интелект.

Един от авторите, Джорджина Булкели, директор на решенията за финансови услуги за региона на EMEA в Google Cloud, заяви, че AI технологията е твърде важна, за да не бъде добре регулирана. Тези развития следват загрижеността на надзорния орган на ЕС за данните относно потенциалните проблеми със спазването на GDPR от страна на компаниите, работещи с AI в САЩ.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *