Режат европари за укрити данъци

Бизнесът трябва да осигури поне 15% от средствата по проектите

Какво трябва да съдържат проектите:

1. Кой е получателят – правно и финансово състояние, да няма данъчни и социални просрочия

2. Целите на проекта – ако те се разминават с тези на Европейската комисия, се спира разглеждането на проекта. Трябва да има и индикатори за постигане на целите и как ще се измерват количествено.

3. Дейностите по проекта

4. Финансовата схема – финансиране, собствени пари и очаквани средства от ЕС

5. Време за изпълнение на проекта

Фирмите ще могат да кандидатстват за пари от Евросъюза само ако не са укривали данъци. Това съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски. Той участва във форум за готовността на бизнеса за усвояване на средствата от ЕС. Фирмите ще могат да взимат пари от фондовете, ако не са допускали сериозни финансови нарушения, нямат просрочия на данъчни и осигурителни вноски. Компаниите трябва да имат и история. Това са условията, които поставя и всяка финансова институция за кредитоспособност на клиента си. Кандидатите за средства трябва да имат добра репутация, обобщи Орешарски.

България ще има достъп до над 12 млрд. евро от ЕС за първите 7 години на членство. За парите за пътища например получател ще бъде държавата. Бизнесът най-лесно може да кандидатства за средства по оперативна програма „Конкурентоспособност“, за която са заделени близо 1 млрд. евро. Това е 10 пъти повече от парите, до които бизнесът има достъп сега. Така ще има достатъчно средства всички проекти да бъдат одобрявани. Но бизнесът може да усвоява пари и от другите оперативни програми. Като например от „Човешки ресурси“ – за обучение на персонала, или „Техническа помощ“ за образователни семинари. Към бизнеса ще бъдат насочени и 2,3 млрд. евро за регионално развитие на селските райони.

Усвояването на парите от ЕС ще става чрез възстановяване на направени разходи по проектите. Затова получателят първо трябва да обезпечи финансирането със собствени средства или чрез заеми. Освен това трябва да има и съфинансиране от поне 15%. То може да бъде с пари, труд или имущество. Държавата ще осигури пари на общините за предфинансиране на проекти чрез фонд ФЛАГ. За да се усвояват средствата по големите инфраструктурни проекти, беше подписан меморандум с Европейската инвестиционна банка. Чрез него България ще има достъп до мостово финансиране (предфинансиране) до 700 млн. евро годишно. За подпомагане на малките фирми за достъп до финансиране ще се използва инструментът „Джереми“ на ЕК. Чрез български банки той ще дава възможност за микрофинансиране, гаранционни схеми и експортно подпомагане. И БСК подготвя споразумение с ОББ за мостово финансиране. Изпълнителите по проектите ще се избират по Закона за обществените поръчки. Но за малките фирми се подготвят специални облекчени правила за избор на изпълнител.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *