Реиндустриализацията – средството, което ще стимулира икономическия растеж в Европа

Днес в гр. Пловдив, Дом на науката и техниката, зала №6 се проведе работна среща – обсъждане на тема: „ОСНОВНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА РЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ: 2014 – 2020 Г.” организирана от www.financebg.com – Онлайн Медия за Финанси и Бизнес и Регионален съюз на икономистите – Сдружение с нестопанска цел „ТЕРИТОРИАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАУЧНО- ТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ С ДОМ НА НАУКАТА И ТЕХНИКА – ПЛОВДИВ” .

На срещата се проведе обсъждане на проучването за „Високотехнологична реиндустриализация на България” и се дискутираха идеи за изготвяне на Програма за стратегическо развитие и нова индустриализация на България. Обсъждането беше организирано по повод обявената конференция от Министерски съвет с активното участие на СИБ и БАН през м. Април.

Участниците се разбраха да се обединят в усилията си за повишаване на ролята на предприемачеството и обществената информираност, намаляване на административните бариери пред бизнеса, привличане на инвестиции към реалния производствен сектор, осигуряването на кадри с техническо и инженерно образование и прецизиране на учебните програми и профилиране на младите хора към специалности и професии с потенциал за реализация.

Според г-н Нейчев, Зам. председател на Съюза на икономистите в България и Председател на регионалния съюз, средството, което ще стимулира икономическия растеж в Европа, е реиндустриализацията. По думите му тя трябва да бъде европейски приоритет наравно с конкурентоспособността, създаването на работни места, образованието, екологията, енергетиката и др. Темата „Реиндустриализация” е поставена като икономическа политика в Цивилизования свят (ЕС и САЩ) от няколко години и ако нашите правителства и политици отлагат този процес, те поставят българския народ в неравностойна позиция и по този начин се отдалечаваме неприемливо далеч от достигане на средните европейски стандарти на живот.

Той призова участниците в срещата за създаване на гражданско сдружение „Високотехнологична реиндустриализация на България” и представи за обсъждане предпроектно проучване на тема „Високотехнологична реиндустриализация на България: 2014-2020 година”. Участниците се обединиха около идеята, че е необходимо повече българи, (специалисти, икономисти, политици и учени) да се ангажират като инициатори и разработчици по темата за създаването на нови икономически практики. На срещата бе избран инициативен комитет в състав: маг.инж. Петър Стайков, маг.инж. Стефан Гълъбов, маг.юр. Венелин Йорданов, маг.юр. Димитър Гишин и доц. д-р инж. Светозар Нейков. който да подготви регистрирането на сдружението и планиране на неговата дейност до 2020 година.

Екип на Financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *